Yellow mite Tydeidae Lorryia formosa 2 edit e1452607182940

Grinje – neobični istorijski svedoci           

Užasava nas i sama pomisao da na našem telu žive kolonije sićušnih stvorenja – grinja. Nisu vidljive golim okom, ali naseljavaju skoro svaki pedalj kože. Spadaju u grupu paukolikih zglavkara.

Grinje  koje žive na našem licu, ostaju tu generacijama. Tu se rađaju, hrane, razmožavaju i umiru. Nisu pogubne po zdravlje čoveka.

Savremena  nauka kaže da svaka porodica ima svoje vlastite grinje koje su se tu odomaćile od pamtiveka!

Naučnici su nedavno sproveli istraživanje nad sedamdeset ispitanika koji su poticali iz različitih krajeva sveta. Uočeno je da svaki od njih poseduje različite vrste grinja tipa Demodex folliculorum. Evropljani i Azijati imali su manji broj pomešanih vrsta grinja na licu nego Afrikanci i stanovnici Južne Amerike.

Ovaj, na prvi pogled nezanimljiv podatak, ispostavio se kao veoma bitan za utvrđivanje migracije stanovništva. Na osnovu tipova i vrste grinja, mogu da se prate i istorijska kretanja i mešanja naroda širom planete.

Drugim rečima, istraživanje je pokazalo da unutar jedne porodice, srodnici, bliskim kontaktom razmenjuju domaće grinje koje su tu generacijama i koje imaju svoje jedinstvene gene.

Grinje su milionima godina evoluirale kao podstanari zajedno sa svojim stanodavcem – čovekom. U dodiru sa drugim ljudima i narodima, menjaju se i genske strukture grinja.

Ova sićušna stvorenja su predugo bila samo nemi svedoci istorije ljudske civilizacije. Danas, jedinstven miks grinja mogao bi da pokaže jasniju sliku globalnog kretanja ljudi od davnina.