IMG 20190611 193607

Pingvini ali ne sa Madagaskara

Dolazak pingvina u beogradski Zoo vrt je obradovao sve stanovnike prestonice, ne samo one najmlađe. Specijalni pingvinarijum je krajem maja postao dom za veselu družinu, koju čini sedamnaest pingvina. Mi smo imali prilike sopstvenim očima da se uverimo da zaista uživaju u tretmanu koji imaju u Zoo vrtu.

Preslatke gegajuće pridošlice nisu stigle sa Madagaskara, već iz zoološkog vrta iz Beča i zoološkog vrta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Odavno se sa nestrpljenjem očekivao trenutak kada će pingvinarijum da bude gotov i postane dom za ove šarmantne životinje. Pingvanirijum se gradio poslednji tri godine i u njemu ima mesta za ukupno 40 pingvina. Pingvini koji su se preselili u Beograd, pripadaju vrsti koja se zove humboltovi pingvini i njihovo prirodno stanište se nalazi u na obalama Perua i Čilea.

Humboltovi pingvini su srednje veličine i mogu da narastu do 70 cm u visinu a teški su između tri i po do šest kilograma. Rakovi, lignje i riba su omiljena poslastica ovim životinjicama a obožavaju hladne morske struje. Da li ste znali da pingvini nemaju urođen strah od ljudi i da ne mogu da plivaju unazad?

U slučaju da smo vam zagolicali maštu i da ste poželeli da vidite ove izvrsne plivače i ronioce, uputite se u beogradski Zoo vrt, koji je otvoren za posetioce svakog radnog dana od 08.00h do 19.30h. Cena karte za odrasle staje 500,00 rsd dok je za decu stariju od tri do petnaest godina 300,00 rsd.

fotografija: Dragana Beleuca