Uros Maksimovic karikature

„KOD MIĆE”: Karikatura, strip, crtež i ilustracija u DKCB-u

U susret Festivalu devete umetnosti, koji se održava svakog decembra u Dečjem kulturnom centru Beograd, u četvrtak, 24. novembra, u 19 časova, u Galeriji DKCB, u Takovskoj 8, biće otvorena izložba karikatura, stripa, crteža i ilustracija trojice članova Radionice stripa i karikature koji su umetnički odrastali i sazrevali u radionici kod Milete Miće Miloradovića.

„U Dečjem kulturnom centru Beograd postoji jedna neobična teretana duha čija je univezalna metafora kvalitetan humor upakovan u dobru likovnu formu. U Radionici stripa i karikature, naš eminentni karikaturista Mileta Mića Miloradović, kome je humor osnovna vokacija, više od dve decenije neumorno podstiče decu i mlade na razmišljanje, kako bi što uspešnije realizovali u slici svoje mozgalice i raznolike priče. Kroz sopstveni primer, generacijama daje putokaz naglašavajući: „Ja sam mogao da pravim karikature, jer nigde nisam bio glavna ličnost.

Oni koji su glavni, oni ne slušaju druge, sami sebi su dovoljni. Ja sam bio čovek sa strane koji je to pamtio i obelodanio”. I tako su nastajale, ali i dalje nastaju karikature. Tako su rasli i izrasli mladi karikaturisti, ilustratori i dizajneri” – istakla je Lidija Seničar, urednica likovnih programa i Galerije DKCB.

Rastko Lulić, Filip Karan i Uroš Maksimović odrastali su kod Miće, očarani atmosferom, učeći od najranijeg detinjstva kako da izbegavaju šablone i likovno uobliče jedinstvene životne priče i situacije.

Ovladavši humorom kao privilegijom slobodoumnog razmišljanja, Rastko, Filip i Uroš izgradili su svoj prepoznatljiv stilki pečat, ne zaboravivši na dečju igru istraživanja u likovnosti, koja ih je ohrabrila i podstakla. Sada, svako od njih ponaosob u okviru svog likovnog temperamenta, traga za jedinstvenom porukom koja nije sama sebi cilj, već savremena vizuelna mozgalica, likovno štivo koje poziva posmatrača na introspekciju, smeh i razmišljanje – zaključuje Lidija Seničar.

Izložba će biti otvorena do 1. decembra.

Ulaz je slobodan.

Ilustracija: Uroš Maksimović