vrana voli da se sanka

Vrana voli da se sanka

Čudna ptica-skijašica!

Video na kom vrana uživa u zimskim čarolijama, obišao je svet! U njemu je prikazana ptica koja se spušta niz padinu krova uz pomoć poklopca koji joj služi kao sanke. Ona je više puta ponovila ovu radnju i na taj način je pokazala da, baš kao i čovek, uživa u igri…

Igrajući se poklopcem tegle, vrana je pokazala umeće održavanja ravnoteže poput iskusnog skijaša. Improvizovanim sankama spuštala se niz “snežnu padinu” krova kuće. Kljunom bi podigla svoje sanke iz snega sa ivice krova i ponovo se vraćala na početak “staze”. U ovoj igri je zanemarila svoja krila, kako bi se u potpunosti prepustila veštini svojih nogu.

Alan Kemil, stručnjak za ptice koji godinama proučava inteligenciju vrana na Nebraska Univerzitetu, rekao je da ptice imaju potrebu da se igraju kao i druge životinje. „Ovo je više od igre i predstavlja oblik ponašanja koji je malo poznat nauci. Nepoznato je kako i gde je vrana naučila ovaj trik i da li je do njega došla prostim zaključivanjem ili imitacijom ljudskog ponašanja?!”
Naučnici visoko ocenjuju inteligenciju vrana, kao i njihove srodnike gavrane, svrake, čavke i šojke. Smatra se da je njihov IQ približan jednogodišnjem detetu, mada neke su pokazale i da su u pojedinim situacijama pravi genijalci! Neke vrane su u stanju da od žice naprave kukicu kojom će doći do slasnog crva u uskoj i dugačkoj plastičnoj boci, a to je vrlo složena radnja za jednu pticu!

U Japanu su vrane bacale orahe na autoputeve kako bi ih automobili smrskali. Iznenađujuće je to da su u ovom triku vrane koristile puteve koji su imali pešačke prelaze. Kada bi postavile plodove na kolovoz, čekale bi da neko od pešaka pritisne zeleno svetlo na semaforu, te bi one na miru mogle da pokupe iskrckane orahe, bez bojazni od automobila!

Da li je ovde reč samo o „beloj vrani”, drugačijoj od svog jata po tome što voli da se igra na snegu, ili su baš sve one pomalo „bele” u odnosu na drugi ptičji svet?

Ilustracija You Tube