Screen Shot 2015 10 20 at 20.26.38

Puž gvozdene kućice       

Pre nekoliko decenija u dubinama Indijskog okeana istraživači su pronašli novu, fascinantnu vrstu morskog puža. Njegova kućica je toliko čvrsta, da naučnici pokušavaju da na osnovu nje stvore jake materijale koji će se koristiti u savremenoj automobilskoj i vojnoj industriji.

U biologiji je poznat i kao Crysomallon squamiferum – „Zlatni puž“. Njegova kućica sadrži mnogo pukotina preko koje se ispuštaju metalne materije koje ova životinja koristi kako bi „zidala“ i ojačavala svoj oklop. Kućica se sastoji iz tri sloja: veoma kalcifikovani prvi sloj, debeli organski drugi sloj i spoljašnji sloj koji je spojen sa granulama sulfida gvožđa. Zbog ovakvog   super otpornog oklopa, ovo biće je jedinstveno u svetu prirode.

Jedinstveni su još i zbog toga što je i njihovo telo prekriveno nekom vrstom gvozdenog štita. Sićušni gvozdeni listići prekrivaju njegovo telo, čineći da puž liči na srednjovekovne oklope. Jedina je životinja koja zna da koristi sulfide gvožđa na ovaj način.

Svaki sloj koji čini kućicu ima svoju svrhu u zaštiti od grabljivaca. Otporan je na ubode, stiskanja, rasipanja energije, otporan na savijanje, rastezanje i lomljenje. Jednom rečju – on je neuništiv!

foto: Vladimir Jevrić