ID 10049368

Da li je razlika u godinama važna?

Mnogo je ljubavnih parova kod kojih je “velika” razlika u godinama. Za okolinu je ovako nešto kao trn u oku. Razlika od četiri godine u narodu se već prepoznaje kao “velika”, posebno kada su žene za toliko starije od muškarca.

Ovi parovi, na meti su ogovaranja, prekornih pogleda i čuđenja. Nikome nije jasno šta ih to drži zajedno. Društvo ih doživljava kao osobe sa određenim poremećajem. Da li takav odnos krije neku psihičku bolest?

Kada bismo razgovarali sa svakim od njih, došli bismo do zaključka da je ženska osoba starijeg, čak i mnogo starijeg muškarca, izabrala zbog osećaja sigurnosti, pažnje koje joj daje, a da se žena odlučila za mlađeg muškarca, jer je vraća u mladost, daje joj samopouzdanje, osećaj ispunjenosti, ali i mogućnost da ga “oblikuje” po svojoj meri. Muškarci biraju mlađe žene, jer vole da dominiraju i uživaju u njihovoj vedrini. Takođe, muškarci u selu, birali su mlađe žene zbog snage i potomstva, a moglo bi se reći da je to čest razlog ovakvih ljubavnih kombinacija.

U svemu ovome nalazi se i Ego. Mlada žena veruje da je u vezi sa čovekom koji zna šta hoće i prepoznaje prave vrednosti, dok stariji muškarac potvrđuje svoju muškost i moć osvajanja.

Ipak postoje veze koje su pune ljubavi, bez obzira na očiglednu razliku. Neki ljudi se, iako pripadaju različitim generacijama, poklapaju psihički, emotivno, mentalno pa čak i fizički. Ne mare za osude okoline i ne kriju odnos.

Istina je da ljubav zaista ne mari za godine. Ipak, ono o čemu moramo da vodimo računa pre nego uđemo u jaku vezu sa osobom znatno mlađom ili starijom od nas, je imamo li iste težnje. Da li oboje želimo jak stabilan odnos, jesmo li spremni da se suočimo sa osudom okoline? Doživljavamo li to kao nešto ispravno ili imamo utisak da radimo nešto pogrešno? U životu se mnogo puta pokazalo da su ovakve veze prepune komplikacija, čak i kada ih okolina odobrava.

Odbacite predrasude i razmislite koliko vam je razlika u godinama važna. Da li ljubav zaista vidi drugim očima? Postoji li jedan odgovor na ova pitanja, ili po jedan čuči u svakom od nas?

foto: freedigitalphotos.net