ID 10017763

Neobičan primer mimikrije žaba

Prerušavanje je jedan od najuspešnijih načina da se izbegnu predatori i obezbedi opstanak pojedinih životinjskih vrsta. Neka bića su mimikriju dovela da savršenstva i tako opstala hiljadama godina. To je sposobnost nekih organizama da se stopi sa sredinom i tako postanu nevidljivi za neprijatelje.

 Najpoznatiji primeri pretvaranja (mimikrije) su kod kameleona, koji u roku od nekoliko sekundi promeni boju tela kako bi se stopio sa okolinom. Mimikrija se javlja i kod insekata, riba i gmizavaca. Najčešće se ogleda u promeni boje kože. Međutim, naučnici su zabeležili i jedan neobičan slučaj prerušavanja kod žaba, ta mimikrija je drugačija i složenija od ove uobičajene i, prvi je slučaj ovakve vrste u prirodi.

Prirodnjaci su u Ekvadoru pronašli čudnu vrstu žabe koja je majstor u prerušavanju. U slučaju opasnosti ona ne promeni samo boju kože nego i teksturu! Za tren oka njena koža postane glatka, sjajna i zelena poput lista ili čupava i neravna poput mahovine.

Ova vrsta je prvi put otkrivena u šumama Ekvadora 2009. godine. Tada su je pronalazači nazvali „žaba-pankroker“ zbog bodljikave kože i kreste. Međutim, kada su je nakon nekoliko godina opet pronašli, uočili su da se njena kožna struktura menja u odnosu na okolinu. Kada bi žaba zakoračila na glatku površinu koža bi joj postajala glatka i zategnuta, bez ikakvih nabora, neravnina, bodlji i kresti. Zaprepašteni  naučnici su je potom postavili u posudu sa mahovinom, a  ona je, za kratko vreme, postala čupava i tamno zelene boje.

Morfološke i genetske analize potvrdile su da je reč o potpuno novom i nepoznatom fenomenu. Njegovo proučavanje bi nam otkrilo mnogo toga o evolucijskim procesima na Zemlji i možda pomoglo u otkrivanju nekog novog „nevidljivog“ sveta!

foto:freedigitalphotos.net