ID 100214906

Slonovi prepoznaju jezike i narečja

Slon ima velike uši i to ne bez razloga. Eksperimenti su pokazali da ove pametne životinje nepogrešivo razlikuju jezike mnogih afričkih naroda. Raspoznaju glasove žena, muškaraca i dece, prijateljske od neprijateljskih. Njihovo ponašanje i opstanak  zavise od ove  „veštine“.

Grupa britanskih  biologa sprovela je neobičan eksperiment. Jednom afričkom krdu slonova podvaljen je magnetofon prekriven travom i granjem. Svake večeri  slonovima su puštani drugačiji  govori. Jednom se na zvučniku oglasio muškarac, pripadnik ratobornog plemena Masai. Slonovi su odjednom postali nervozni i uplašeni. Oni nepogrešivo zapažaju jezik svojih neprijatelja. Pažljivo osluškuju sve što se oko njih dešava. Tako dobijaju potrebne informacije o potencijalnim opasnostima.

Rat između slonova i plemena Masai, traje od pamtiveka. Slonovi ne zaboravljaju ubojite strele, a pleme ih je redovno ubijalo zbog prevlasti nad izvorima vode i pašnjacima. Slonovi generacijama „mrze“ Masai ratnike. Kažu da umeju i da ih čuju i da ih namirišu na daleko. Krdo se  najviše  plaši odraslih  muškaraca. Žene i deca ovog plemena nisu pretnja jer ne učestvuju u lovu, te na njihove glasove slonovi ne reaguju.

Na glasove pripadnika  plemena Kamba, slonovi uopšte nisu reagovali. Ovo pleme se uvek bavilo poljoprivredom, te slonovi ih nikada nisu smatrali za neprijatelje. U njihovom društvu krdo je sasvim mirno.

Eksperiment sa zvučnikom trajao je dugo. Razni zvuci životinja, jezici i narečja Afrikanaca,  puštani su slonovima. Naučnici su pažljivo beležili njihovo ponašanje. Slonovi su uvek reagovali uznemireno na neprijateljski jezik Masai plemena, kao i na zvuke opasnih mesoždera, kakvi su lavovi. Rezultati su pokazali da slonovi nepogrešivo razlikuju predatore od prijatelja.

Ova veština im pomaže da sačuvaju mladunce, da se organizuju pre nego što budu  napadnuti, da pronađu svoje zalutale članove krda, ali i da komuniciraju međusobno. Takođe je potvrđeno da oni lako identifikuju druge slonove koje su sreli nekada davno, na osnovu jedinstvenih zvukova koje ispuštaju.

foto: freedigitalphotos.net