MODNE VINJETE e mail

Modne vinjete Fashion Week-a

 Umetnički projekat Belgrade Fashion Week-a “Modne vinjete” biće održan u četvrtak, 3. aprila od 20h u UK Parobrod.

Modne vinjete su jedan od najatraktivnijih programskih segmenata Perwoll Fashion Week-a. Kroz svoju, sada slobodno možemo reći tradiciju održavanja, one otelovljuju ideju o modi kao umetničkoj disciplini i doprinosu stvaranja opšte slike sveta i trenutka u kom živimo. Poput uspešne saradnje na prethodnom 34. Izdanju, Modne vinjete će i na ovom 35. Fashion Weeku biti održane u Ustanovi kulture „Parobrod“.

Nataša Šarić predstaviće se sebi svojstvenim konceptom New generation of ties. Naime, svaka od njenih kravata predstavlja pravu epifaniju nepravilnih struktura dovedenih istovremeno do minuciozne perfekcije u detaljima. Ovo je jedinstven projekat mišljenja kravatama – u kategorijama geometrijskih problema, geometrijske mere i vrline – koje nas izmeštaju iz svakodnevnog života, za jednu oktavu više, u sferu umetnosti kao utopije.

Marilola Ventura je brend iza koga stoji dizajnerka Marija Mitrašinović, a na Modnim vinjetama predstaviće se novom kolekcijom aksesoara za proleće/leto 2014 „Funky Stripes“. Kao osnovnu inspiraciju kolekcija crpi one izvore koji su istovremeno i najveći izvori jednostavne radosti u toplim danima – sunce, more, talasi, osunčane peščane dine, plavetnilo neba.

Stevica Ponorac će kroz sasvim posebnu formu teatralnosti predstaviti svoj brend Reborn.Dragon i kolekciju „Daughters of Dragon“. Inspiracija za ovu kolekciju unikatnih haljina oplemenjenih detaljima ručne izrade i veza su staroslovenske boginje. Naime, nju čini sedam haljina od kojih svaka nosi ime jedne od boginja i oslikava dizajnerovu viziju žene kojoj je namenjena.

Marija Pantelić će na nešto „pomereniji“ način izložiti svoju kolekciju inspirisanu velikim holandskim slikarom i teoretičarom umetnosti Pitom Mondrianom. Osnovni principi njegove stvaralačke faze koje su poslužile kao glavna inspiracija za nastanak kolekcije su geometrijska estetika, korišćenje najviše tri osnovne boje i ne-boje – crne i bele, kao i oslobađanje od standardnih slikarskih formi kako bi se postigla umetnost koja je, kako kaže sam Mondrian, „stvarna i jaka“.

George Styler će svojom postavkom podneti svojevrsni vizuelni izveštaj sa London Fashion Week-a na kom je nastupao kao ponosni predstavnik domaće modne industrije. Utiske koje je on odande poneo i reakcije koje je izazvao među internacionalnim modnim establišmentom publika će, kroz prezentaciju, moći da upija na licu mesta. Kao internacionalni izlagač predstaviće se brend Le grenier de vivi. Iza njega stoji italijanska dizajnerka Valentina D’amato, koja u svojoj radnoj biografiji beleži i desetogodišnji angažman u Moschino imperiji. Zamenivši život u Milanu životom u prirodi, a rad u Moschino-u osnivanjem sopstvenog brenda Le grenier de vivi, ona dizajnira neodoljive aksesoare koji plene svojom glamuroznošću koliko i decentnošću i romantičnošću. Kolekcija ”Glamour Glitter Feminine” čiji preview će biti predstavljen na Modnim vinjetama, reanimira staru ljubav prema sjaju zlatne i srebrne boje kao i ružičaste dok istovremeno uživa u svoj svojoj cvetnosti.