miris

Ženska čula su superiornija?

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

O razlikama među polovima skoro sve se zna. Od kad je „sveta i veka“ muškarac je imao „oko sokolovo“ i istančano čulo ukusa. Nežniji pol ima izraženije i osetljivije čulo mirisa i sluha. One osete i ono što oni ne vide. Famoznu intuiciju mnogi smatraju šestim čulom.

Nauka je do sada priznala pet zvaničnih čula: vid, miris, ukus, sluh i dodir. Međutim, koliko zapravo čula ima to još uvek nije poznato.

Evolucija se pobrinula da ljudski rod snabde sa određenim receptorima koji nam pomažu da opstanemo, da preživimo, izbegnemo opasnosti, bolesti, ali i da pronađemo zdrave genetske materijale kako bi nastavili svoju vrstu.

Muškarci su morali da imaju bolji vid, kako bi opazili lovinu, ali i partnerku.

Čulo vida njima je izraženije nego ženama. Njima je važno ono što vide, te se smatra da se žene, upravo iz tog razloga,  doteruju i ulepšavaju.

Švedski naučnici su dokazali kako čulo vida utiče na libido muškaraca. U eksperimentu ljubavnici su imali povez preko očiju dok su vodili ljubav. Ženama je odsustvo čula vida probudilo sva druga čula, a posebno dodir. One su uživale.  Muškarce je mrak potpuno sputao, te su izgubili želju za vođenjem ljubavi. Većina muškaraca, koji su učestvovali u ovom eksperimentu, kaže da im nije bilo prijatno da u potpunom mraku vode ljubav, jer ne mogu da vide lice partnerke. Libido im podiže sve ono što vide: golo telo, obline, erotični veš, šminka, frizura…  

Čulo sluha nam omogućava da se orjentišemo, da uživamo u muzici, u lepotama zvukova prirode, ali i da nas upozori na opasnost. Ovo čulo je izraženije kod ženskog pola. Tako je i u seksualnom odnosu. Žene više vole diskretan šapat na uho od muškaraca. Dame odlično čuju jer je i muški glas vrlo bitan u odabiru zdravog genetskog materijala.

Italijanski psiholozi su potvrdili da žene „padaju“ na baritone. Muškarci sa izrazito dubokim glasom im deluju suviše grubo i neprijateljski (potencijalno agresivno), a tenori su okarakterisani kao manje muževni.

Čulo ukusa smešteno je u usnoj duplji. Preko jezika saznajemo da li je nešto slano, slatko, ljuto, kiselo, gorko. Muškarci intenzivnije osećaju ukuse. Što su zasićeniji to su poželjniji. Žene imaju sofisticiranije osećaje kada su ukusi u pitanju. Na osnovu poljupca, odnosno ukusa pljuvačke muškarca, žena bira seksualnog partnera. Oni koji imaju loše zube i zadah, nisu poželjni ljubavnici.

Američki seksolozi su sproveli zanimljiv eksperiment. Grupi muškaraca su dodelili prelepe žene da ih strasno ljube. Sve žene su pre eksperimenta jele „smrdljivu“ hranu, beli luk, crni luk, sardine, sireve…  Posle ljubljenja, muškarci su imali zadatak da opišu ukus pljuvačke žene.  Svi su odgovorili da je ukus pozitivan. Ni jednom od muškaraca nije smetao zadah. Oni ga nisu ni primetili. Seksualna želja je potisnula neprijatne ukuse.

Čulo mirisa je superiornije kod žena. One bolje osećaju mirise. Naučnici tvrde da je tajna ovog fenomena smeštena u mozgu. Potvrđeno je da žene u proseku imaju i do 43% više moždanih ćelija od muškaraca koje mogu bez problema da detektuju razne mirisne varijatete.

Bez mirisa nemamo ni sećanja. Ovo čulo je direktno povezano sa emotivnim pamćenjem. Ljudi koji imaju problem sa čulom mirisa lošije pamte i povezuju sećanja.

Miris je bitan i u seksualnom životu. Prijatni mirisi daju informaciju o dobrom zdravlju i o plodnosti. Muškarcima je miris žene najprivlačniji. U plodnim danima žene luče mirise koji privlače muškarce jače nego bilo koji parfem.

Britanski seksolozi su potvrdili ovaj mit. Grupi muškaraca dodelili su  znojave majce velikog broja žena različitih generacija. Najveći broj muškaraca reagovao je pozitivno na majce koje su nosile žene u plodnim danima.

Čulo dodira-toplo, nežno, snažno, hladno. Smatra se da je dodir veoma bitan u emotivnom odrastanju čoveka. Deca koja nisu u detinjstvu bila mažena, osetljivija su, emotivno nestabilnija i nepoverljivija.

Muškarci su otporniji na niske temperature ili velike vrućine. No, žene su osetljivije i sklonije taktilnim čulima. Kroz dodir i zagrljaj žene dobijaju potvrdu o brizi i ljubavi, koju dobijaju ili daju.

Neurolozi su dokazali da ženski prsti, pogotovo oni kraći, imaju gušće raspoređene receptore, pa je to razlog što one imaju izraženije  „nežnije“ dodire.

foto:freedigitalphotos.net