telo

10 zanimljivosti u vezi sa ljudskim telom

Ljudsko telo je oduvek bio hram prepun zanimljivosti i tajni koji još uvek intrigira i iznenađuju lekare i naučnike. Svaki deo našeg dela deluje posebno i ima određenu svrhu tokom života. Mi smo ovog puta izdvojili zanimljivosti, koje će vas potpuno ostaviti bez daha.

 

1. Da li ste znali, da tokom svog života, pojedinac proizvede količinu pljuvačke sa kojom bi mogli da se popune dva osrednja bazena za plivanje? Ako naša pljuvačka nije u stanju da nešto rastopi, nismo u stanju da osetimo ukus istog proizvoda.

 

2. Znali smo da čovek može da ostane duži period bez hrane, u zavisnosti od telesne građe i drugih faktora. Bez vode ne bismo mogli da funkcionišemo. Međutim, isto tako, čovek ne bi mogao da izdrži bez spavanja. Neispavani ljudi doživljavaju psihološke promene posle samo nekoliko neprospavanih dana, teško govore i haluciniraju.

 

3. Svi vole da se smeju ili ne? Prilikom smejanja, pokrećemo ukupno 17 mišića a oni mrgudi pokreću 43 mišića kako bi se namrštili.

 

4. Volite duge nokte jer izgledaju zavodljivo i privlačno. Da li svi nokti rastu u isto vreme? Ipak ne. Najbrže raste nokat na srednjem prstu.

 

5. Oni pojedinci koji sanjaju često i jasno, u smislu da se sećaju sna po buđenju, imaju veći koeficijent intelegencije.

 

6. Probali ste nekada da sebe pogolicate? I niste se smejali. Ne smejete se jer ste potpuno svesni vremena i načina golicanja, za razliku od toga kada vas nego iznenada pogolica.

 

7. Svako od nas ima jedinstveni miris. Međutim, identični blizanci mirišu isto.

 

8. Svesni smo i toga da nikada nećemo moći da kinemo otvorenih očiju. Ali to nas opet ne sprečava da probamo iznova i iznova.

 

9. Ljudski nos je u stanju da zapamti oko pedeset hiljada različitih mirisa. Žene su te, koje će se bolje sećati nekog mirisa koje su pokupile negde, nego jači pol.

 

10. Naučnicu su ustanovili da tri najčešće stvari koje trudnice sanjaju tokom prvog trimestra jesu žabe, biljke u saksiji i gliste. Još uvek tačno naučnici ne mogu da shvate zašto je baš tako, ali to povezuju sa neravnotežom hormona koji se menjaju u telu tokom trudnoće.

foto: freedigitalphotos.net