kumkvat

Zlatni dragulj citrusa

Odlična je zamena maslini u martiniju. Njemu je posvećen i festival u Floridi. Čest je ukras vijetnamskih domova tokom novogodišnjih praznika, a dostupan je i u našim prodavnicama. To je kumkvat, jedini citrus slatke kore koji se jede ceo.

Kumkvat je voće koje izgledom podseća na pomorandžu, ali nije veće od ploda masline. Jede se u celosti, jer samo tako ima svoj potpun, karakterističan ukus. Kora mu je slatka, dok je meso kiselkasto i blago gorači. Semenke sadrže pektin, pa je kumkvat idealan za kuvanje džema ili slatkoga.

Nazivaju ga zlatnim draguljom citrusa i smatra se da je poreklom iz Kine. U sebi sadrži, između ostalog, vitaminine C i A, ali i kalcijum.

Veoma je dekorativan, pa će vam vrlo lako privući pažnju na pijačnoj tezgi. Zbog toga se često koristi za dekorisanje jela, ali i za raznorazne ikebane. U Vijetnamo je drvo kumkvata obavezna dekoracija u vreme Nove godine, koju oni proslavljaju u vreme kada i Kinezi.

Zbog specifičnog ukusa, odličan je dodatak alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Probajte da dodate par kolutova kumvata ledenom čaju leti ili zelenom čaju tokom hladnih dana. Umesto maslinke, često se koristi pri serviranju martinija.

Zanimljivo je da se od ovog voća pravi džem i slatko. Zbog pektina koji se nalazi u njegovoj semenki idealan je za dobijanje želatinaste strukture pri kuvanju.

Kumkvat je neobičan i veoma aromatičan začin kada se koristi svež pri spremanju piletine, svinjetine ili ribe. Dobar je dodatak i pri spremanju pečenih kolača, ali i u voćnoj salati.

Žvakanje svežeg kumkvata, kako kažu, otklanja loš dah. Njegova inteznzivna aroma dugo ostaje na jeziku. Ukusom najviše podseća na kombinaciju limuna i pomorandže.

Žbunastog kumkvata, u našem narodu poznatog kao japanska narandža, možete nabaviti kod nas i u semenu za sađenje u saksiji.

Probajte ovu, na našim prostorima, nesvakidašnju voćku, jer će vam zbog svoje neobičosti veoma prijati.

foto: freedigitalphotos.net