ID 10015956

„Hajka i beg“ ćelija

Eksperimenti koje je sproveo tim sa Univerziteta koledža iz Londona, pokazali su kako uzročnici bolesti migriraju iz jednog dela tela na drugi.

Mnogi smrtni slučajevi nisu uzrokovani  samo pojavom primarnog  tumora nego njegovim sekundarnim razvojem, odnosno kancerogenim ćelijama koje putuju kroz  telo.

Do ovog zaključka naučni tim je došao zahvaljujući eksperimentima vršenim nad ćelijama zebraste ribe i žabe.

Naučnici su uočili mehanizam koji su nazvali „hajka i beg“, a koji pokazuje kako se zdrave i bolesne ćelije „jure“  jedna za drugom po organizmu.

„Niko još nema objašnjenje kako se ovo događa. Ukoliko se naše tvrdnje obistine onda će biti vrlo lako da se stvore lekovi koji će sprečiti međućelijski interakciju“ izjavio je vođa tima, profesor Roberto Major.

Iako tim profesora Roberta Majora nije otkrio uzročnika raka, njegovo istraživanje može da da vrlo bitne informacije o tome kako se širi bolest koja godišnje odnese oko 150.000 obolelih u Velikoj Britaniji.

Činjenice do kojih su naučnisi došli objavljene su u „Nature Cell Biology“ časopisu.

Cilj istraživanja jeste da se objasni zašto  se maligne ćelije vezuju za zdrave na nekom  mestu.  Posmatrali  su kako se ćelije međusobno  ponašaju. Bolesna nervna ćelija počela je da juri drugu zdravu nervnu ćeliju, a ova kao da je panično  bežala od bolesti.“ Ova interakcija  ćelija podseća na priču o magarcu i šargarepi. Kako je životinja bliža šargarepi, tako mu  povrće  sve brže  beži“ dodao je profesor Major.

„Rezultati eksperimenta pokazali su da je moguć alternativni način lečenja raka u budućnosti. Terapije mogu biti usmerene na sam proces međućelijskih interakcija. Na taj način bi se zaustavilo napredovanje bolesti“,  rekao je vođa naučnog tima.

„Ljudi ne umiru zbog toga što imaju  tumor, nego  upravo zbog migracija bolesnih ćelija koje koloniziraju vitalne delove tela- kao što su mozak i pluća.“

Drugi član tima Erik Tevene, izjavio je: „Ove ćelije koje migriraju (žaba i riba)  su vrlo slične, po ponašanju  ćelijama raka, te bi mogle da nam ukažu na analogiju u sitemu bolesti. Sledeći korak  istraživanja biće  primena novih saznanja kako bi se shvatilo ponašanje ćelija raka.“

Dr Ket Arni , informativni menadžer za nauku i istraživanje, pozdravio je nalaze, ali je i upozorio tim : „Ovo istraživanje pomaže da se shvate neki biološki procesi. Dug je put koji  ovo saznanje  treba da prevali kako bi se ono  uspešno  primenilo u praksi.“

foto: jscreationzs at FreeDigitalPhotos.net