ID 100101995 e1422371831478

Žvaka: rastegljivi borac protiv bakterija

Tako mala, ukusna, rastegljiva žvaka. Mnogi će reći da kvari zube i da nema baš ikakve koriste od nje. Međutim, naučnici tvrde da je žvakanje žvake prvih desetak minuta veoma korisno protiv mnogim bakterija, koje naseljavaju desni.

Različiti ukusi, mirisi, pakovanja, žvakanje žvake ima brojne prednosti za svoje konzumente.

Dok je neki koriste iz navike, drugi njome osvežavaju dah, treći ubijaju vreme praveći kerefeke od balona, četvrti će oni druge nervirati iritantnim žvakanjem, nauka kaže da žvakanje žvake može da bude efikasno poput konca za zube.

Nedavna istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu u Groningenu, u Holandiji, bavila su se efikasnošću žvakaće gume. Žvaka je najkorisnija u prvih nekoliko sekundi, tačnije prvih deset sekundi žvakanja.

Istraživanja su pokazala da se žvakanjem žvake prvih deset minuta uklanja čak oko sto miliona bakterija iz usta!

Korisnim žvakama se smatraju one bez dodatka šećera jer je poznato da šećer hrani bakterije.

Naučnici predlažu da se posle kratkog roka, žvaka jednostavno odstrani jer nastavak žvakanja duže vreme menja strukturu desni i njihovu čvrstinu, a i vraća nazad bakterije koje su se prvobitno zalepile za žvaku.

Dalje istraživanje će se usmeriti na pravljenje specijalne medicinske žvake, koja će u budućnosti moći da apsorbuje bakterije koje su odgovorne za bolesti desni.

Do tada, ne zaboravite, samo prvih deset minuta druženja sa gumenom drugaricom ima pravi efekat!

foto:freedigitalphotos.net