ID 10058586

Naučna revolucija iz kuvanog jajeta          

Naučnici su pronašli način kako da kuvano jaje vrate u prvobitno stanje. Iako se čini da je reč o beskorisnom fenomenu, ovo naučno otkriće je zapravo revolucionarno! Ono bi moglo bitno da utiče na dalji razvoj medecine, farmacije i prehrambene industrije.

Pre kuvanja, belance je providno i sluzavo. Nakon kuvanja, proteini u belancetu se povezuju i formiraju čvrst, beli, gumenasti omotač oko žumanca.

Naučnici Univerziteta u Irvinu dokazali su da sam proces vraćanja jajeta iz čvrstog u tečno stanje je moguć. Iako deluje kao trik, ovaj fenomen je moguć uz pomoć hemijskog procesa.

Proteini mogu da se „otpetljaju“ i vrate u život, odnosno da se čvrsto belance vrati u normalan oblik, ukoliko mu se pridoda supstanca-urea. Neki „umršeni“ proteini bili su izloženi i aparatu „vortex fluidic device“, koji je uspešno odvojio mnoge „slepljene“ proteine.

Ovo otkriće će uštedeti dosta vremena i novca. „Oživljavanje“ proteina veoma je značajno za lečenje raka. U laboratorijskim uslovima stvarala su se antitela koja se vezuju za proteine iz ćelija raka. Na taj način se jača imunitet i organizam se bori sa opakom bolešću. Ovom novom metodom proces proizvodnje antitela i lečenja biće mnogo efikasniji i jednostavniji.

foto:freedigitalphotos.net