fbpx

Nije svako „Izvini“ pametno

Postoje ljudi koji se nikada ne izvinjavaju, ali i oni koji to previše rade, čak i kada nisu krivi.

Reč „izvini“ je deo kulturnog i plemenitog čoveka. Međutim, trebalo bi da je koristite samo onda kada pogrešite.

„Izvini“ recite onda kada kasnite, kada želite nekoga nešto da pitate ili ako zovete u vreme predviđeno za odmor…

Nikada se ne izvinjavajte zbog svojih želja, ciljeva, a posebno zato što vas drugi ne shvataju. Ukoliko ste od onih koji se previše izvinjavaju, jasno je da nosite veliki teret na svojim leđima i da osećate stalnu prisutnost krivice za sve što se dešava oko vas.

Pustite da se ljute oni koji ne shvataju zašto ne možete da im pomogete, ili zašto se ljutite na njih, razlog vašeg odbijanja da uđete sa njima u određeni posao, ili jednostavno, zašto se ne javljate i izbegavate njihovo društvo. Posebno kada posle vašeg objašnjena, druga strana ne kaže ništa što bi vas razuverilo i ukazalo na vašu grešku.

Dostojanstven život traži od vas da se ne izinjavate za ono za šta niste krivi. Pre nego išta kažete, razmislite ko se nalazi ispred vas i šta ste učinili loše. Poštujte sebe, jer samo tako ćete znati i ko je zaslužio izvinjenje.

Ne izvinjavajte se ni starijima samo zato, jer su se rodili pre vas, ili roditeljima ukoliko vam svojim ponašanjem ugrožavaju privatnost, samostalnost i upliću se u vaš život bez da ste im tražili pomoć.

„Izvini“ znači mnogo i čuva vas i vaše prijateljstvo, ali samo ako ga koristite onda kada je to zaista potrebno.

foto:freedigitalphotos.net

More Stories
19. Art Market