mleko

Lekovito mleko od losa

U Rusiji postoji verovanje da losovo mleko leči čir na želucu. Od davnina ljudi na ovom području veruju u lekovitost ovog slano-kiselkastog napitka, jer je to nasleđe tradicionalne medicine.

Ženka losa nakon što se oteli bogata je mlekom. U vreme laktacije njeno mleko je najkvalitetnije i najlekovitije. Lokalno stanovništvo, u pojedinim delovima Rusije, veruje da će baš ono izlečiti njihove tegobe sa bolnim stomakom.

Iako savremena medicina izričito upozorava da je ishrana na bazi mleka i mlečnih kiselina loša za bolesnike koji pate od čira na želucu (peptični ulkus), potražnja za losovim mlekom je sve veća.

Dnevno se pomuze oko 1,5 l mleka. Ono je kiselo-slanog ukusa i sadrži bakterije koje postoje u kefiru ili jogurtu, a oblažu želudac. Rusi smatraju da im losovo mleko ublažava bolove i obnavlja sluzokožu želuca, pa samim tim i umanjuje tegobe sa neprijatnim čirom. Po tome se veoma razlikuje od kravljeg mleka koje ne sme da se konzumira ukoliko patite od ove bolesti.

Losovo mleko još nije dobilo zvaničnu potvrdu savremene medicine da je lekovito iako postoje čvrsti dokazi da su tegobe koje nastaju pri pojavi peptičnog ulkusa umanjene. Navodne bakterije koje sadrži uspešno ubijaju heliko bakterije koje su i najčešći krivci za pojavu čira.

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) izjavila je da je mleko ove životinje, kao i irvasa, jaka, lame, kamile izuzetno bogata mlečnim mastima i proteinima.

Losovo mleko sadrži mnogo manje laktoze nego kravlje, te je preporučljivo osobama netolerantnim na laktozu.

foto: freedigitalphotos.net