ID 100612171

Stene u laganoj šetnji

Dolina smrti po mnogo čemu privlači pustolove i naučnike koji pokušavaju da odgonetnu čuda koja se u njoj dešavaju. U pustinji su zabeleženi misteriozni slučajevi šetajućih stena, koje za sobom ostavljaju neobične tragove…

Naučnici su nedavno zabeležili neobičnu šetnju velikih stena u sred Doline smrti. Veliki kameni blokovi ostavljaju duboke cik-cak tragove po oskudnom prašnjavom terenu. Neke od stena na svom putu pređu i do 250 m tokom zime.

O čemu je zapravo reč?

Još od davne 1972. godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi pomeranja velikog kamenja, njihovo kretanje ne prestaje. Naučnici su obeležili grupu najaktivnijih stena i odlučili su da ih narednih godina prate „u stopu“. Mnoge od njih su se potpuno odvojile od svog mesta gde su  poslednji put bile viđene.

Najteža od njih, stena po imenu Karen, tokom istraživanja bila je potpuno mirna. Nakon sedam godina, ona je pronađena 800 m dalje. Za sobom je ostavila dugačak trag.

Jaki vetrovi koji  zimi duvaju pustinjom mogu dostići brzinu do 145 km na sat. Smatra se da su oni odgovorni za ovaj fenomen.

Niko nikada nije zabeležio kako se kreću stene. Smatra se da je njihova šetnja  neprimetna ljudskom oku, te se one, sporo poput kazaljke na satu, pomeraju usled surovih i jakih strujanja vazduha.

foto: FreeDigitalPhotos.net