ID 100250091

Namirnice koje ublažavaju bolove

Kada nas nešto zaboli, najčešće posežemo za lekovima. Glavobolju, zubobolju, bolove u mišićima, stomaku, kostima možemo ublažiti i alternativnim načinima. Umesto konvencionalnih lekova, koji nam pomažu, ali i škode našem organizmu jer poseduju mnogo štetnih hemikalija, spas od bola može se pronaći i u pravilnoj ishrani.

Evo nekoliko namirnica koje zbog svog hemijskog sastava deluju poput analgetika.

 

Trešnje

Aspirin se smatra najpopularnijim lekom za kojim posežemo kako bi uminuli bol i upalu. Istraživanja su pokazala da isto dejstvo imaju i trešnje! Zahvaljujući antocijaninu, supstanci koja voću i povrću daje jarku crvenu boju, ovo voće čak deset puta jače deluje na bolove od aspirina. Porcija trešanja blagotvorno deluje na upaljene zglobove i bolne migrene.

 

Đumbir

Đumbir je od davnina poznat kao odličan lek za mučninu i bolove u stomaku. Otkriveno je da on sadrži jedinjenje nazvano gingerols, koje sprečava stvaranje hormona odgovornog za bol. Preporučljiv je dodatak svakodnevnoj ishrani, naročito sportistima, koji su najviše izloženi povredama. Brzo otklanja bolove u mišićima. Jedna kašičica ovog začina biće vaš saveznik protiv gripa, kašlja, prehlade…

 

Kurkuma

Reč je o indijskom začinu koji se dodaje jelima, ali od njega može da se napravi i vrlo blagotvoran napitak protiv bolova. Čaj spravljen od kurkuma, meda i limuna olakšava tegobe. Odličan je protiv upala i bolova jer sadrži sredstvo kurkumin, ima antibakterijsko, antifungalno i antitumorno dejstvo. Dovoljno je da svako jelo začinite sa vrlo malom količinom kurkuma (na vrh kašičice) i lakše ćete podnositi uporne bolove.

 

Omega 3-riba Losos kao odličan izvor

Morske ribe su izuzetan izvor omega 3 masnih kiselina. Nažalost, riba nije omiljeno jelo na našim trpezama. Za opšte stanje organizma i jačanje imuniteta, omega 3 masne kiseline su neophodne jer su sastavni deo eritrocita koji prenose kiseonik. Ove masne kiseline nalaze se u lososu, skuši, tuni, haringi i u koštunjavom voću. Smanjuju otoke i bolove!

 

Celer

Celer sadrži apigenin, prirodni flavonoid koji ima antioksidantska dejstva. Ujedno je odličan za širok spektar bolova. Naučnici su dokazali da pozitivno utiče na zdravlje ženskih reproduktivnih organa, odnosno sprečava rak jajnika kao i leukemiju.

 

Ljute papričice

Čili, kajen, ili kako se kod nas zove- feferona, je izuzetno povrće po svom učinku na zdravlje. Sadrži visoku koncentraciju vitamina C, vitamina A i kapsaicina koji utiču na cirkulaciju, umanjuju upale i bolove. Ljute papričice su blagotvorne za zdravlje krvnih sudova kao i prevencija srčanih oboljenja.

 

Cimet

Smatra se jednim od najzdravijih začina koji se kao lek koristi u tradicionalnoj medicini mnogih istočnjačkih naroda. Smatra se da je prirodni antibiotik. Dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje šećer u krvi ukoliko ga redovno koriste jer utiče na lučenje insulina. Zahvaljujući salicilatu, cimet snižava temperaturu i umanjuje upale i bolove. Pri jakim glavoboljama cimet stavite u jaku crnu kafu i popijte. Može se kombinovati sa voćem, žitaricama, pirinčem…

 

Žalfija

Lekovitost žalfije nadaleko je poznata. Čaj od listova ove biljke od davnina je bio lek protiv skoro svih vrsta bolova. Preporučuje se za lečenje otoka, bolnih desni, zubobolja, upala grla… Čaj je delotvoran i kod menstrualnih bolova, bolova u želucu i kod problema sa varenjem. Čaj sa medom od žalfije otklanja bolove u grudima usled prehlade ili upale pluća.

 

Nastaviće se…

foto: freedigitalphotos.net