ID 100165641

Zlo iz limenke sode     

Jedna od mnogih loših životnih navika savremenog čoveka jeste ispijanje gaziranih pića. Mnogi od nas skoro svakodnevno popiju i po dve litre slatke gazirane tečnosti. Svest o štetnosti ovakvih napitaka veoma je niska, a oni su po mnogo čemu, pogubni za zdravlje.

Studija Univerziteta u Teksasu pokazala je kako gazirana pića utiču na naš organizam. Eksperiment je trajao čitavu deceniju. Ispitanici su podeljeni u dve grupe-jedni su bili obavezni da piju isključivo dijetalna gazirana pića, dok su drugi pili obična. Oni koji su konzumirali dijetalna gazirana pića potpuno su se fizički izobličili. Nekima se širina struka uvećala i do pet puta!

 Gazirani sokovi uzrokuju mnoge bolesti i nepoželjna stanja poput: gojaznosti, loših zuba, želudačne tegobe, kamena u bubregu, oštećenja jetre, poremećaja sna i ishrane, pa i dijabetes.

Gojaznost- Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno piju tri decilitra gaziranog pića dnevno, sigurno će povećati telesnu težinu barem jedan kilogram za mesec dana.

Povišen krvni pritisak i povećan nivo šećera u krvi jeste još jedan od znakova štetnosti gaziranih napitaka. Ova pića smanjuju normalnu sposobnost organizma da metaboliše šećer. Tako se posledično javlja i dijabetes.

Ispijanjem ovih slatkih gaziranih sokova oštećuje se zubna gleđ i dolazi do pojave karijesa. Loši zubi su ono što nam ostaje u ustima posle dugogodišnjeg uživanja u slatkim gutljajima.

Fosforna kiselina je glavni sastojak gaziranih pića. Ona je izuzetno štetna po zdravlje jer menja sastav mokraće, te su pojave bubrežnog kamenca veoma česte.

Dugogodišnje ispijanje gaziranih pića oštećuje jetru i može da izazove cirozu!

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Zbog povećane kiselosti u želucu često se javlja gorušica. Ugljendioksid (koji je sastojak gaziranih pića) izaziva nadutost stomaka.

Jedna limenka gaziranog soka sadrži istu količinu kofeina kao i šoljica kafe. Osobe koje ih piju u većim količinama imaju problem sa snom i koncentracijom.

Kiselost koju stvaraju gazirani napici remeti pH krvi. Ukoliko se unese više fosfata putem pića, potrebno je povećati i unos kalcijuma. Ukoliko se putem hrane ne unese dovoljno kalcijuma, organizam će ga povući iz kostiju i zuba. Tako dolazi do gubitka zuba i osteoporoze.

Ispijanjem ovih pića smanjuje se osećaj gladi. Dolazi i do pada imuniteta, a često se javljaju i osećaj umora, glavobolje, bolovi u kostima i kandidijaza.

Sva gazirana pića sadrže fosfornu, limunsku i ugljenu kiselinu kao i toksične zaslađivače! Ove štetne supstance izazivaju mučninu, umor, migrene, kožni osip, nervozu, pa čak i depresiju, mentalnu konfuziju, oštećenje jetre, bubrega, smetnje sa vidom…

Ukoliko ste i vi jedna od mnogih osoba koja ne može da zamisli dan bez slatkih „mehurića koji draže nepce“ neka vam ubuduće bude na umu kakvo zlo se krije u limenci sode.

foto:freedigitalphotos.net