ID 10017763

Spretan žabac – san svake žabe

Da su najpoželjniji muškarci oni koji su vešti kako na poslu, u radionici, kuhinji  tako i u krevetu je potpuno razumljivo ženama.  Znači „multitasking“ je vrlo bitan pri izboru ljubavnog partnera. Međutim, ova osobina nije poželjna samo kod ljudi, presudna je i za opstanak žaba!

U nedavnom eksperimentu naučnici su posmatrali ponašanje na hiljade žaba. Sve su bile u sezoni parenja. Ono što je pokazao eksperiment jeste da žabe tačno znaju kako izgleda gospodin Pravi Žabac!

U sezoni parenja žabe pevaju, odnosno krekeću. To je njihov zov. Na osnovu zvuka one se prepoznaju i odlučuju sa kim će se pariti. Ovde nije presudna dubina tona „kre“, niti lepota vibrata. Žabe slušaju intervale u kom se mužjaci javljaju.

Žabe smatraju da dokoni i lenji mužjaci pevaju duže. Oni  su  najglasniji i non stop prisutni, tj.  ilustrovano našim jezikom, raspoloženi za „čet“. Ti „dostupni“ mužjaci ne rade ništa osim što se „reklamiraju“.

Žabe se rado odazivaju na one žabce koji kraće pevaju. U žabljem svetu to bi značilo da su zauzeti nečim, da možda love, te nemaju vremena da bez prestanka krekeću. To dokazuje da su ovi mužjaci vrlo kvalitetni primerci  koji bi dali zdravo i isto tako spretno potomstvo.

foto: Salvatore Vuono at FreeDigitalPhotos.net