L eau au coeur de la science

Izložba Voda u srcu nauke

Izložba Voda u srcu nauke je za sve uzraste i doprinosi boljem razumevanju suštinske uloge vode na našoj planeti. Otvaranje izložbe je u utorak, 12. novembra u 18h u Francuskom institutu. Javnosti će biti dostupna do 6. decembra.

Pitanje vode je jedan od najvećih izazova 20. veka. Ovaj prirodni resurs, iako prisutan u velikoj količini na planeti, neravnomerno je raspoređen i ugrožen je danas zbog klimatskih promena kao i zbog rizika koje nosi njegova prekomerna eksploatacija.

Pošto su pitanja u vezi sa upravljanjem i pristup vodama uvrštena u Milenijumske ciljeve razvoja, Francuski institut u Srbiji želeo je da približi temu vode ovom izložbom koja prikazuje velike projekte francuskog istraživanja u oblasti voda, od jezera Čad u Mekongu, do Mediterana ili doline Anda. Bogato ilustrovana i edukativna, ova izložba doprinosi boljem razumevanju suštinske uloge naučnog istraživanja za održivo upravljanje vodama, pošto je voda vitalan i osnovni prirodni resurs za dalji razvoj.

Prateće aktivnosti uz izložbu su film “Žeđ sveta” Jan-Artisa Bertrana- svaki dan od 13h do 19h, non-stop projekcije filma, i besplatne interaktivne radionice na temu vode – svake srede od 15h do 17h u Francuskom institutu.

Izložbu „Voda u srcu nauke“ realizovali su: Francuski institut za istraživanje razvoja (IRD) i Centar naučne i tehničke kulture Centre-Sciences uz podršku Francuskog instituta u Parizu.

Izložba je sastavni deo francusko srpskog meseca nauke koji Francuski institut obeležava zajedno sa svojim partnerima iz Srbije.