Nedelja svesti o mozgu 2015.

Nedelja svesti o mozgu, naučno-popularna manifestacija međunarodnog karaktera, održaće se u periodu od 16. do 22. marta 2015. U organizaciji Studentske sekcije Društva za neuronauke Srbije, Nedelja svesti o mozgu 2015. se održava pod sloganom „Moza(i)k u našim glavama“.

Celokupna manifestacija je koncipirana tako da svaki događaj predstavlja jedan mali deo mozaika.

“Ove godine smo pripremila niz interesantnih, naučnih i umetničkih izložba, predavanja, tribine, radionice i demonstracije. Nedelju počinjemo delikatesnim predavanjem o hrani za mozak u KC Gradu. I čisto da pokažemo da nismo toliko okrutni da pričamo o hrani na prazan stomak, članovi Sekcije kuvaju posebne poslastice od kojih vibriraju čula,” rekli su organizatori.

U Galeriji nauke i tehnike SANU će od 16. do 21. marta biti otvorena vrata za sve posetioce, željne znanja i druženja. Imaćete priliku da se upoznate sa „osnivačima“ neuronauka kroz seriju postera, saznate nešto više o uticaju umetnosti na mozak.

“Svakodnevno ćemo puštati selekciju TED razgovora vrhunskih stručnjaka iz oblasti neuronauka i drugih koji su imali šta da kažu, na temu mozga, nervnog sistema i bolesti nervnog sistema,” ističu organizatori.

Pored programa u Galeriji nauke i tehnike, svoja vrata će „mozgoljupcima“ otvoriti i galerija ARTGET Kulturnog centra Beograda, gde će neurolozi Klinike za neurologiju KCS održati serije naučno-popularišućih predavanja na temu neuroloških poremećaja. Predavanja neurologa su odlična prilika da naučite nešto novo i dobijete proverene informacije od stručnjaka u oblasti!

Predavanja u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda se održavaju u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Saznajte nešto više o mikrosvetu mozga – kako nastaju ćelije mozga, ko određuje njihovu sudbinu, kako izlaze na kraj sa stresom i šta sve radi jedan glasnik neurona, prirodni pandan bromazepama.

Sprechen Sie Deutsch? Gete Institut i Studentska sekcija su organizovali predavanje o uticaju učenja stranog jezika na mozak i kognitivne funkcije za sve poliglote i one koji se tako osećaju.

Laboratorija za biomedicinsku instumentaciju i tehnologije Elektrotehničog fakulteta u Beogradu je pripremila studentsku konferenciju pod nazivom HMI from SSI: Human-Machine Interface from Student-Student Interface.

Dečije kreativne radionice su rezervisane za subotu, 21. mart, u periodu od 10 do 15 časova, u prostorijama Galerije nauke i tehnike SANU.