II Šekspirov festival

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Na konferencija za novinare održanoj u Čortanovcima, u vili Stanković, najavljen je drugi po redu Šekspirov festival koji će trajati od 25. do 30 juna 2015. godine. Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Belorusije, Irana, Makedonije, Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

Kuriozitet predstavlja premijerno izvođenje predstave „Perilke“ u režiji Nikite Milivojevića kojim će festival biti otvoren. Sve će se kao i prošle godine odvijati u prelepom ambijentu zamka na Dunavu gde će se prikazivati savremene svetske produkcije radjene po dramama Vilijama Šekspira.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Prošlogodišnji Šekspir festival realizovan je sa velikim uspehom, dok ga je agencija „Beta“ uvrstila među 10 najvažnijih kulturnih događaja za 2014. godinu.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Direktor manifestacije i reditelj Nikita Milivojević nas je upoznao i sa činjenicom da je Šekspirov festival u Čortanovcima postao član Evropske mreže Šekspirovih festivala. Istakao je: “Na sastanku direktora desetak postojećih festivala, održanom nedavno u Gdanjsku, primljeni smo kao jedini iz neke zemlje van Evropske unije”, takođe i da je jako važno biti deo te zajednice.

Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje istakao je da su prošle godine ustanovili tačno kako žele da festival izgleda, i da je posećenost bila odlična, čemu se nadaju i ove godine. Smatra ovogodišnji program izuzetno zanimljivim. „Namera Nikite Milivojevića je zanimljiva, da Šekspir postane dostupan svima. Jedna prošlogodišnja predstava je bila bez prevoda, i ukazuje na suštinu, a to je da ne moramo da znamo ni jezik ni delo kako bi smo je shvatili i razumeli“ istakao je gospodin Grujić.

Sonja Marić iz UNIQE je izjavila da je to kompanija koja je do sada puno puta ulagala u kulturnu scenu Srbije, a sada po prvi put podržava i jedan pozorišni festival. Takođe, da je i potpisan ugovor o pokroviteljstvu na tri godine, jer smatraju da je koncept festival izuzetan.

U okviru pratećeg programa, povodom stogodišnjice rodjenja Orsona Velsa, biće prikazane projekcije njegovih filmova radjenih prema delima Šekspira. Planirano je i izvođenje Šekspira na engleskom od strane gimnazijalaca iz škole Isidora Sekulić, kao i radionica o šekspirijanskom pozorištu koju će voditi professor Milan Dragićević (SAD).

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i UNIQA osiguranje u Srbiji.

Prodaja ulaznica počinje u sredu, 10. juna, i može se obaviti na svim ovlašćenim prodajnim mestima Eventima u Srbiji (www.eventim.rs).