Vadi Rum

Neobična farma u Dolini Meseca   

Na jugu Jordana, blizu granice sa Saudijskom Arabijom, nalazi se „Dolina Meseca“, ili kako se zapravo zove,  Vadi Rum. Granitne planine okružuju peščano prostranstvo koje je išarano čudnim zelenim krugovima punim vegetacije.

Područje je pustinjsko, puno pećina, klizišta, tesnaca, strmo i negostoljubivo na prvi pogled. Ipak, pustinja je počela da oživljava, tako što je neplodni prostor počeo da se delovanjem čoveka pretvara u poljoprivredne površine.  U ovaj projekat uključeni si i lokalni beduini koji od davnina žive na ovom području, čime im je veoma olakšan život i dalji opstanak.

Pretvaranje pustinje u njive nije ni malo lak zadatak. Skoro da je to nemoguće u drugim pustinjama. Međutim, ispod Vadi Rum pustinje nalaze se zalihe vode koje se protežu daleko do teritorije Saudijske Arabije. Farme se snabdevaju podzemnom vodom i tako se navodnjavaju. Na farmama se gaji  organsko voće,  povrće, žitarice i stočna hrana: patlidžan, kupus, smokve, krompir, tikvice, paradajz…

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Vadi Rum farme koriste irigacioni sistem koji su primenjivali stari Egipćani i Nabatejci, a koji i posle hiljada godina daje izuzetne rezultate. Voda se crpi iz zemlje, na dubini od 30 do 400 metara, a onda se sprovodi do kružnih njiva, prečnika 78 hektara, pomoću pokretnih rampi koje sadrže prskalice za zalivanje. Takođe se koriste i plastične cevčice koje pomažu da se voda što duže zadrži među biljkama, kako bi lakše opstale na pustinjskim temperaturama.

foto: Ester Inbar