Plava boja2

Šta ti govore boje: Plava

I ove nedelje nastavljamo priču o bojama i onome šta naša odeća govori umesto nas. Ovaj put reč je o najrasprostranjenijoj boji. I najomiljenijoj. Svakako najzastupljenijoj. Plavoj.

Plava boja predstavlja smirenost, strpljivost, razumevanje, saradnju, lojalnost i sigurnost. Upravo zbog toga plavo odelo je izbor poslovnih ljudi, a i državne službe. Nije sličajno što policajci nose baš plave košulje. Ta ideja za boju uniforme je upravo proistekla zbog ovih značenja plave boje. Takođe, pored crne, tamno plava je najčešći izbor odela poslovnih ljudi. To je ,,sigurica’’ u biznisu. Nije upadljiva, a opet odaje ozbiljnost i posvećenost.

Plava boja nije nametljiva, ali takođe na neki način označava udaljenost. Tako da je plava boja idealna kombinacija za posao, jer tako šaljete poruku da ste ozbiljni kada nešto radite i da ne mešate privatno i poslovno.

Zbog asocijacije na nebo i na prostranstvo, beskonačnost, plava može označavati sklonost ka dubokom promišljanju i filozofiji. Ako ste student, plava je idealna kombinacija za ispit. Svakako će, bar vizuelno, pomoći da delujete još ubedljivije pri izlaganju gradiva.

mala plava, natalija

Plava još simbolizuje i mudrost, snagu, nedostižnost i beprekornost. Baš iz tog razloga za plavu se kaže da je boja aristokratije, jer aristokrate imaju ,,plavu krv’’. Zato je najpoznatija nijansa plave upravo dobila naziv ,,kraljevsko plava’’. Pa, ko hoće da pokaže svu svoju raskoš na nekoj svečanosti, kraljevsko plava je idealan izbor.

Negativna strana plave boje je ta što plava ponekad može označavati hladnoću i udaljenost. S toga, oprezno sa plavom, ako idete na ljubavne sastanke, jer sigurno ne želite da stvorite sliku da ste hladni i nezainteresovani, ako to stvarno niste.

Plava je veoma laka za kombinovanje. Uz plavu ide mnogo boja. Osim bele, crne, sive i bež, koje su neke neutralne boje, uz plavu se može kombinovati i žuta, pa čak i ljubičasta, za one smelije. Ne plašite se da kombinujete i probate.

Ovog leta svakako će se najviše nositi tirkizno plava nijansa. Ali ne dozvolite da budete jednolični. Dodajte šareni nakit. Možda i tamno ljubičastu torbu. I spremni ste za grad!

Do sledeće nedelje i neke druge boje.

model: autorka teksta Natalija Lučić

foto: Tijana Janković