bubuljice značenje Foto: Tijana Janković

Bubuljice imaju značenje

Mesto na licu ili telu gde vam se pojavi bubuljica govori o tome šta se dešava u vašem organizmu. Na čelu, oko usta ili na vratu, svaka od njih ima svoje značenje, odnosno uzrok…

Nepravilnosti na koži, pored estetskog, često ukazuju i na neki zdravstveni problem poput hormonalnog disbalansa, alergije i stresa. Prema kinsekoj medicini svako mesto na kojem se pojave bubuljice otkriva unutrašnje stanje organizma. Ukoliko se javljaju na licu iznenada i daleko jedna od druge, to je samo posledica stresa. Nekad je i neadekvatna higijena jedan od uzroka. Međutim, uporne i grupisane bubuljice na određenim delovima tela su signal da je vreme da osim kozemtičkih sredstava, preduzmete i druge mere.

Mesto bubuljice govori o njenom uzroku pojavljivanja.

Čelo

Promene na čelu ukazuju na to koliko naše telo dobro eliminiše toksine. Tako da ćete najčešće primetiti bubuljice na njemu posle sezone žurki. Ukoliko se pojave na vrhu čela onda predstavljaju bešiku, na sredini varenje, a između obrva jetru. Ako se nalaze oko obrva, tada je reč o stresu.


Nos i obrazi

Obrazi prema kineskoj medicini predstavljaju pluća. Na nosu i na obrazima mogu se pojaviti i druge promene na koži koje su slične bubuljicama, ali to zapravo nisu. Nekada crvenilo može ukazivati na akne rosacea koje su često kožno oboljenje, pogotovu kod starijih ljudi. Ako primetite crvene tačke sa perutanjem, to bi mogla da bude seborični dermatitis, tako da je bitno da konsultujete lekara kako bi tačno dijagnozirali neku upornu promenu na koži lica.


Usta

Ako su vam sitne bubuljice sa crvenilom oko usta, to može biti dermatitis. Verovatno bi bilo poželjno da promenite kozmetičko sredstvo koje koristite. Jedan od simptoma sindroma policističnih jajnika jesu i bubuljice udružene sa pojačanom maljavošću oko usta i po vratu.


Brada

U različitim fazama menstrualnog ciklusa bubuljice se mogu pojaviti na svim strana vaše brade i u predelu gornje usne. Kažu da možete odrediti koji jajnik ovulira, levi ili desni, u odnosu na kojoj je strani osip. U ovom slučaju vam mogu pomoći kozmetika i neke vrste kontraceptivnih pilula.


Vrat

Osip na vratu i u liniji vilice je posledica stresa. Ako imate bubuljice samo u liniji vilice, to može da ukazuje na stomatološki problem. Dok nekad to može i značiti da ste inficirali kožu npr mobilnim telefonom. U tom slučaju, samo lepo očistite uređaj.


Grudi

Bubuljice na grudima se javljaju pod uticajem genetike. Masnija koža je podložnija osipu.


Leđa

Ako imate bubuljice jedino na leđima, moguće je da su se pojavile zbog znojenja tokom sporta ili neke druge fizičke aktivnosti i nemogućnosti da se odmah posle toga istuširate. Bubuljice na ramenu mogu biti od torbe.


Ruke

Sitne bubuljici ili takozvana guščija koža javlja se kod suve kože i loše cirkulacije. Takođe može biti i pokazatelj koliko efikasno vaše telo koristi vitamine iz hrane, a može ukazivati i na astmu. Ovakva hrapa koža sa crvenim tačkicama se uglavnom očisti sa godinama.

Foto: Tijana Janković