Da li da slušamo svoje srce

Koliko možemo da se oslonimo na intuiciju

Osobe koje umeju da osluškuju svoje telo, manje greše pri donošenju odluka, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje u Naučnoj psihologiji…

Koliko stvarno možemo da se oslonimo na poruku svog tela? Intuicija nam često pomaže da u određenim trenucima donesemo pravu odluku ili nam olakša da “presečemo” i učinimo naredni korak. Isto tako se dešava i da nam predosećaj kaže da skrenemo desno, a trebalo bi levo.

Naučnici su nedavno istraživali moć i preciznost intuicije i došli su do zanimljivih rezultata. Osobe koje umeju da slušaju svoje srce, manje greše pri donošenju odluka. Naime, ukoliko ste svesniji svog pulsa, moći ćete pravilnije da razaznate poruku koju vam telo šalje.

Istraživači su zadali nepoznatu kartašku igru učesnicima u ovom opusu. Kako nisu bili upoznati sa igrom i njenim pravilima, igrači su svoje poteze pravili po osećaju. Sve vreme su imali prikačene merače pulsa kao i merače znoja sa vrhova prstiju. Najbolje su se pokazali oni koji su se više oslanjali na osećaj nego na razmišljanje. Međutim, bilo je i onih koji su se takođe oslanjali na intuiciju, ali su pravili i velike greške. Što govori da su do boljih zaključaka dolazili ne samo oni koji su pratili unutrašnji osećaj, već koji su bili svesniji svog otkucaja srca.

Frazu slušati svoje srce bi mogli i bukvalno da shvatimo, jer ono što se dešava u našem telu, utiče i na donošenje odluka. Ipak, često se može desiti da nam pošalje pogrešan signal i da nam na taj način odmogne u pravilnom donošenju odluke.