Foto: Tijana Janković

Zamrzavanjem protiv viška kilograma

Hladno oblikovanje alternativa liposukciji

Liposukcija sada ima suparnika, a to je hladno oblikovanje (CoolSculpting), odnosno zamrzavanje do izumiranja masnih ćelija u telu…

Retko ko se raduje niskim temperaturama, ali ima i onih koji se njima izlažu ne bi li bili lepši.

Hladno oblikovanje tela je najnoviji trik na tržištu koji obećava uspešno uklanjanje viška masnih naslaga. Iako je na oko, manje brutalan od liposukcije i nema potrebe za postzahvatnom negom, u suštini je takođe stresan za organizam.

Za ovaj tretman ulepšavanja je konstruisan uređaj koji zamrzava masne ćelije na pojedinim delovima tela, do njihovog izumiranja. Namenjen je za tretiranje problematičnih oblasti kao što su nadlaktice, butine i naslage oko struka.

Ideju za ovaj tretman su pronašli kada su primetili prazne džepove u buckastim obrazima dece koja često jedu sladoled. Kako ih je ta pojava zainteresovala, kreatori ovog tretmana, su otkrili kako su masne ćelije manje otporne na niske temperature od ostatka tela. Tako su u saradnji sa Harvard Univerzitetom dizajnirali uređaj za hladno oblikovanje.

Osoba koja se odluči za ovaj poduhvat bi treblao da se pripremi na hladnoću mokre tkanine koju bi joj prvo stavili na problematični deo tela. Prema rečima onih koji su ovo iskusili, to je najhladniji deo tretmana. Preko tkanine ide deo aparata koji liči na stopu usisivača i kojim se zamrzava. Kako se tretirani deo tela zamrzne, on postaje tvrd i neosetljiv na nadražaje, a samim tim i na hladnoću kojoj je izložen. Nakon sat vremena, masne ćelije su umrtvljene i telo ih dalje razgrađuje. U proseku nakon jednog tretmana osoba izgubi 10 do 15 posto masnih naslaga. Ovaj način ne nudi instant rešenje, već je potrebno određebno vreme kako bi dostigli željeni cilj. Mada u odnosu na liposukciju, ovde ističu kao prednost to što nema potrebe za naknadnom negom i oporavkom.

Masne ćelije koje su “ubijene” hladnim oblikovanjem se dalje razgrađuju u organizmu. Njihova energija se oslobađa i ako je ne potrošite, ona se ponovo skladišti tamo odakle je oslobođena, u salo.

Ovaj nimalo jeftin, a čudan način dostizanja idealne figure će kao i sve pre njega, naći svoje korisnike, odnosno one koji su spremni da za lepotu učine sve.

Foto: Tijana Janković