Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Piperka, pardon, paprika

U jesenjim danima potrebnija više nego ikad

Billo slatka ili ljuta, prava sreće zavladala je Evropom kada su je Španci doneli u XV veku. Ona je različitih veličina i oblika. Žuta, crvena ili zelena, volimo je svakako…

Neraskidivi je deo kuhinje širom sveta. Najviše je uzgajaju Mađari, dok Meksikanci uživaju u začinu, pravljenom od ljute paprike zvane čili.

Paprika potiče iz Južne Amerike, tačnije iz Perua, gde su je, kako navode istorijski podaci, gajili još pre četiri hiljade godina. U našu zemlju doneta je iz Turske u XVII veku. Naziv paprika potiče od latinske reči piper što znači crni biber. Vremenom je dobila nastavak -ka- i nastala je piperka tj paprika. Odakle god da je stigla, i kako god se zvala, pravi je dar sa neba. Za jesenje dane ona je prava poslastica, ali i zdravlje.

Da li ste znali, da paprika ima u sebi više C vitamina i od limuna? Ona ima hranljivo i lekovito dejstvo, bogata je belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, ali ima i visoku vrednost mineralnih sastojaka. Paprika u sebi sadrži 89 % vode. Puna je B vitamina, posebno B1 i B2, zatima vitamina E kao i A. Poznato je da zbog svojih lekovitih sastojaka, leči mnoga oboljenja poput bronhitisa, prehlade, gripa, koji su u jesenjim danima povećani. Smatra se da paprika leči i mnogo ozbiljnija oboljenja poput raka (zbog E vitamina kojem se prepisuju antikancerogena svojstva), raznih oblika zavisnosti, narkomaniju, alkoholizam. Koristi se čak i protiv opadanje kose tako što se njen sok utrljava u koren dlake. Leči srčana oboljenja, kao i astmu, anemiju, probleme sa želucem, neplodnost, impotenciju i još mnogo toga. Bitno je da je jedete sirovu papriku, a prilikom njene prerade, trudite se da je kuvate ili pečete što je kraće moguće, kako ne bi izgubila na mineralnoj i energetskoj vrednosti (kao i svako povrće).

Ovo je vreme kada svuda možete da osetite miris pečene paprike, pa čak i u sobi, bilo da živite u gradu ili selu. Ajvar, jedna od omiljenih poslastica, pravi je delikates balkanske kuhinje. Pravi se od crvene paprike i patlidžana dok se ljuta paprika dodaje po želji. Tucane paprika i suve papričice, koje vise u kuhinji odmah uz venac belog luka, nešto su bez čega se ne može. Kako je ovo povrće kakakteristično za kasno leto i ranu jesen u našim krajevima, stavljamo papriku u turšiju i uživamo u njenom ukusu i tokom zime. Prepisuje joj se i afrodizijačko svojstvo, jer povećava cirkulaciju, a posebno se ta karakteristika prepisuje ljutoj papričici. Ljuta paprika se preporučuje samo ljudima zdravog probavnog sistema.

Paprika je obavezan deo vašeg jelovnika i uživajte u njenom neizmenjenom ukusu dokle god je to moguće. Ona je i savršeni antidepresiv, koji nam je u jesenjim danima, potebniji više nego ikad.

Foto: Tijana Janković