Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Muškarci, vreme je za crveno!

Devojkama su privlačni momci u odeći crvene boje

Nekada je sinonim za privlačnost bila dama u crvenom. Sada je to muškarac u crvenom. Uskoro će ova boja biti neizostavna u muškoj garderobi…

Prema najnovijim istraživanjima, muškarci koji nose crveno veoma su privlačni ženama. Iako one toga nisu svesne, ova boja im govori da je gospodin privlačan i seksualno poželjan.

Crvena odeća odaje utisak da je osoba koja je nosi moćna. Pored nasleđene asocijacije prema kojoj je ova boja statusni simbol, naučnici ističu da se razlog ovome nalazi duboko ukorenjen u ljudskom ponašanju.

U životinjskom svetu, kod nekih vrsta babuna, crvena je znak dominantnog mužjaka odnosno, alfa mužjaka. Ženke se češće pare sa njima, jer im oni zauzvrat pružaju zaštitu i hranu.

Kada žena vidi muškarca u garderobi ove boje, u njoj se budi nešto što je duboko i verovatno biološki usađeno. Tako da oba pola u seksualnoj sferi reaguju instiktivno.

Osobama ženskog pola, koje su učestvovale u testiranju, pokazane su fotografije muškaraca na kojima su oni bili u zelenoj, sivoj, plavoj ili crvenoj majici. Fotografije su bili istovetne, samo im je digitalno menjana boja odeće. Rezultati su pokazali da su oni u crvenoj, okarakterisani kao privlačni i sekusalno poželjni. Ista reakcija je bila i kada su iste slike bile u crvenim ramovima. Međutim, kada je muškarcima ponuđeno da rangiraju privlačnost žena, boja nije imala nikakav uticaj. Tako da se ovo odnosi samo na ženski doživljaj.

Boje često doživljavamo samo kao estetski momenat, ali one ustvari nose značenje i bitno utiču na našu percepciju i ponašanje, a da toga nismo svesni.

Ukoliko vam ovo nije omiljena boja i mislite da vam ne bi bilo prijatno u njoj, pokušajte da nosite bar neki crveni detalj. Možete obući crveni prsluk, kačket, majicu, znojnicu ili kravatu. Probajte i vidite koliko će se devojaka za vama okrenuti na ulici.

Foto: Tijana Janković