Modni poroci

Pripremila Janja Rešćanski

Ponekad žene preteruju na svom putu ka cilju – kako bi  izgledale  poželjno, atraktivno i negovano. Ono što bi trebalo da ih ulepša često ih košta zdravlja, upravo zbog neumerenosti, nedostatka informacija i strpljenja.

Evo nekoliko stvari koje morate  da izbegavate  ukoliko mislite o zdravlju i lepoti:

Ne preterujte sa sunčanjem!

Leto jeste vreme kada uživamo razgolićeni na suncu. Izlaganje kože sunčevim zracima jeste zdravo samo ako je umereno. UV zračenje može da ostavi trajne posledice po zdravlje. Štetni zraci prodiru duboko u vezivno tkivo te oštećuju kožu. Isušuju je i izazivaju prevremeno starenje. Da UV zraci mogu da izazovu kancer kože već je svakako poznato. Ukoliko ste osoba svetle puti, uvek  imajte na umu moguće neželjene posledice sunčanja, bilo na suncu ili u solarijumu.

Ne preterujte sa izbeljivanjem zuba!

Biserno beli zubi, kakve imaju slavne ličnosti, san su svih nas. Nema ništa lepše od blistavog  osmeha. Ne zaboravite  vašu prirodnu boju zuba, koja može biti blago žućkasta (genetski uslovljena) te nemojte preterivati. Možete lako  da se otarasite ružnih, žutih naslaga na zubima  koje  vremenom nastaju od duvana i kafe. Obratite se stomatologu, jer je to najbolji način da izbelite zube. On može da vam posvetli za osam nijansi, sve  dok ne dođe do vaše osnovne boje. Nikako nemojte preterivati sa izbeljivanjem, jer je reč o vrlo agresivnim sredstvima koja mogu ozbiljno da oštete zubnu gleđ i desni.

Ne nosite šminku na plažu!

Biti „devojka u trendu“ je postalo preozbiljno shvaćeno, te su mlade devojke koje na licu imaju vrlo tešku šminku, nažalost, čest prizor na plažama. Devojke „ispeglanih“  kosa, sa teškim puderima, obaveznim ajlajnerima na očima, rumenilom i u oblaku parfema, predstavljaju potencijalne pacijentkinje na odeljenju dermatologije. Ne samo da razlivena šminka izgleda ružno i neuredno, nego je i nezdravo za kožu. Kreme, puderi, parfemi mogu izazvati ozbiljne reakcije na sunčevoj toploti, te stvoriti ružne fleke po telu. Leto je vreme kada koža treba da se odmori i diše. Oduvek je neukusno bilo šminkati se za plažu. Prirodno je ono što je lepo, a negovana i zdrava koža ne mora da se kamuflira teškom šminkom.

Skinite šminku pre spavanja!

Nikada nemojte da odete u krevet sa neočišćenim licem! Puder koji je celog dana bio na vašem licu, zagadiće pore. Stvaraće vam se miteseri i bubuljice, jer koža ne može da diše. Maskara i senka mogu da izazovu otečenost kapaka, ali i ozbiljne infekcije oka. Ukoliko ste ceo dan bili bez šminke, takođe je potrebno očistiti lice od masnoća i nečistoća.

Izbegavajte agresivna sredstva za kosu!

Leti izbegavajte redovno feniranje kose. Zaboravite malo na prese, jake farbe, blanširanje, ondulacije… Pre mora nemojte seći kosu. Od morske vode, sunca i vetra ona će se isušiti i iskrzati, te je najbolje vreme za šišanje kad se vratite sa odmora. Pustite neka se malo odmori od gumica, traka i šnala. Sve ono što je čupa, ispravlja, uvija, probajte da izbegnete, koliko je to moguće, jer i kosi treba godišnji odmor! Da bi bila lepša i bujnija koristite prirodne maske za negu i obavezno je sušite na suncu.

foto: markuso at FreeDigitalPhotos.net