windows

Svež vazduh bez buke

Život u gradu ima svoje prednosti. Međutim, u momentima odmora, kada bi nam najviše prijala pauza na svežem vazduhu, pored otvorenog prozora, nesnosna gradska buka nam ne dozvoljava da u tome uživamo. Ali ne tako daleka budućnost nam donosi rešenje.

Nove tehnologije u gradnji modernog prostora za život, u poslednje vreme najviše potenciraju smanjenje gubitaka energije. Spoljna i unutrašnja izolacija pomažu nam da zimi imamo toplije, a leti svežije životne prostore, što kao rezultat ima manje račune zbog manje potrošnje svih vidova energije. Pored smanjenja računa i smanjenom potrebom za energijom, pozitivna posledica je i direktno smanjenje zagađenje prirode. Ali kako ta izolacija čini naš život boljim?

Buka je jedan od najvećih “zagađivača” naših života. Količina buke koju danas trpi moderan čovek je mnogo viša nego što je to bilo ranije a to direktno utiče na psihičko zdravlje svih nas. Dobra toplotna izolacija u isto vreme predstavlja i zvučnu izolaciju i tako čini naš životni i radni prostor mnogo boljim mestom za nas, gde možemo funkcionisati, odmoriti se i regenerisati se. Ali u tom slučaju, moramo biti u potpunosti izolovani od spoljašnjosti bez mogućnosti da uživamo u dašku svežeg vazduha ili blagom povetarcu koji uvek osvežava. Ali ne zadugo…

Potencijalno nova tehnologija u izradi prozora, omogućiće nam da u isto vreme budemo izolovani od neizbežne buke ali i da pri tom, osetimo svežinu vazduha ili povetarca. Novi prozori će biti sastavljeni od dve akrilne ploče, ali na nešto većoj udaljenosti od 4 cm. Zahvaljujući ovakvom rasporedu  akrilnih ploča, praktično se stvara rezonantna kutija koja služi kao prigušivač zvuka. Pored ove rezonantnosti, u samim akrilnim pločama postojaće i specijalni otvori koji će povećati količinu zvuka koji će biti “zarobljen” u ovoj rezonantnoj kutiji ali će u isto vreme služiti za normalan protok vazduha (posebno povetarca).

Zahvaljujući ovakvom pristupu, potreba za otvaranjem prozora će možda biti prevaziđena, što će definitivno dovesti do promene u našim načinima života u zatvorenom prostoru. Verujemo da će ova tehnologija posebno imati značaja u izgradnji nebodera koji su sve viši i viši, a otvaranje prozora na tim visinama nije isto kao kad to vi uradite u vašem domu.

Da li je ovo magični prozor ili samo fizika u svojoj najboljoj formi, videćemo kada ovakvi prozori počnu da se ugrađuju. Do tada, provetravaćemo naše domove i živote klasičnim otvaranjem prozora.

Izvor: MIT Technology Review. Foto: Benjamin Miller