ID 10065764

Tetovaže “kanom” opasne po zdravlje

Privremene tetovaže veoma su popularan suvenir s letovanja. Međutim, iako nisu trajne, one nisu nimalo bezazlene.

Šetajući se pored mora često smo u iskušenju da se tetoviramo. Tome najteže odolevaju najmlađi. S obzirom na to da je u pitanju nešto što bi trebalo da bude prirodni proizvod, kana, mnogi se olako odlučuju za ovaj privremeni ukras.

Nažalost, često se desi da se letnja tetovaža “kanom” pretvori u snažnu alergijsku reakciju, čija posledica može da bude čak i trajno oštećenje kože – ožiljak.

Alergija na privremenu tetovažu; foto: YouTube screenshot
Alergija na privremenu tetovažu; foto: YouTube screenshot

Kanu za crtanje po koži koristili su ljudi još u vreme bronzanog doba. Međutim, današnji ulični crtači često ovoj smesi dodaju i druge sastojke, a neretko koriste sasvim druge boje koje samo nazivaju kanom. Razlog što crtači koriste drugačije sastojke je postizanje bržeg efekta, odnosno želja da se boja primi na koži za manje vremena.

Supstanca p-fenilendiamin, koja se inače koristi i u farbama za kosu i poznata je kao izazivač alergijskih reakcija, često se nalazi i u smesama za privremenu tetovažu.

Neznajući šta se nalazi u smesi za crtanje po telu, mnogi turisti zapadaju u nevolje.

Alergija tokom crtanja privremene tetovaže može da nastupi odmah ili tek nakon par nedelja. Reakcija može da bude veoma burna. Crvenilo, svrab, plikovi, promena boje i teksture pokazatelji su iritirane kože.

Kada alergija nastupi može da se desi da se na koži pojavi ožiljak u obliku dizajna koji je bio nacrtan. Oštećenje ove vrste je najčešće privremeno, ali u težim slučajevima može da bude i trajno.

Ukoliko primetite da ste alergični na privremenu tetovažu, veoma je bitno da se odmah obratite dermatologu.

Ako želite da eksperimentišete privremenim tetovažama, najbolje je da to radite u vašem gradu kod proverenih umetnika, kako vam leto ne bi ostavilo trajnu “uspomenu” na koži.

foto: Arvind Balaraman at FreeDigitalPhotos.net