CRg7s8dU8AApu75

Osnovci programirali igricu

Na održanim besplatnim radionicama, koje su za cilj imale upoznavanje dece sa osnovama kompjuterskog programiranja i kreativnog razmišljanja putem pravljenja video igara i mobilnih aplikacija, učestvovalo je preko 40 osnovaca.

Program je sadržao dve radionice prilagodjene deci od 8 do 14 godina i svi polaznici su doblii diplomu. Radionici su prisustvovali i roditelji, koji su imali priliku da čuju zašto je programiranje važno za decu pomenutog uzrasta i može li se jedan od problema sa kojim se deca danas suočavaju, predugo sedenje za računarima i igranje video igrica, pretvoriti u korisnu osnovu za njihov dalji razvoj.

Radionice  su održavane kao deo programa Evropske nedelje programiranja u toku koje je širom Evrope organizovano oko tri hiljade događaja, s namerom da promovišu programiranje među decom i onima koji nemaju iskustva u toj oblasti. Nedelja programiranja je deo inicijative Evropske komisije da smanji nedostatak IT kadrova u Evropi. Procene su da će u Evropi do 2020. godine faliti oko 900 hiljada kadrova u IT sektoru.