Oculus Rift e1421877854824

Oculus Rift ili Virtuelna stvarnost kao novi medij

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Iskustvo o kojem se do skoro samo maštalo, sada je dostupno i kod nas a dan kada će se Oculus Rift naći u slobodnoj prodaji, udaljen je mesecima.

Pojavom svakog novog medija civilizacija se po malo ubrzava. Nekada, vreme se merilo danima, potom satima i minutama. Današnje generacije, vreme već mere sekundama a više je nego izvesno da će generacije koje dolaze, vreme izražavati u stotinkama, jer će upravo za to vreme, mobilni telefoni i kompjuteri osvežavati sliku na njihovim VR naočarima.

U ovom trenutku, projekat Oculus Rift se nalazi u beta fazi razvoja, ali oni koji žele, mogu doći u posed takozvanog DK2 (Development kit 2) modela ili ga testirati u Ultra Centru Galaktika koji se nalazi na II spratu beogradskog Delta City-ja.

Uređaj izlazi tek krajem 2015. godine. Prekratite čekanje, posetite Ultra Centar Galaktika u Delta City-ju i proverite o čemu se radi. Budite među prvima koji su ugrabili parče virtuelne stvarnosti.

Iako nije u pitanju finalni proizvod, beta faza Oculus Rift-a predstavlja važnu stepenicu u razvoju tehnologije novog medija. Proizvod u ovom trenutku ima ekran od 1080p, sliku od potrebnih 75fps, kratku postojanost osvetljenosti piksela (low persistence 2-3ms), ubacivanje ispuštenih frejmova (time warp) u slučaju kašnjenja grafičke kartice, praćenje pokreta glave korisnika uz pomoć web kamere i dvadesetak dioda koje su daljinski postavljenih na kućište. Ovaj razvojni uređaj koji služi za kreiranje sadržaja i demonstraciju tehnologije.

Kako se do sada moglo čuti, prvi uređaj za korisnike (CV1) trabalo bi da se pojavi u oktobru ili novembru 2015, a imaće ekran od 1440p, brzinu od 90fps, fenomenalan dizajn i cenu od svega 250 dolara.