Ariadna Naveira i Fernanfo Sanchez e1427895734447

6. Beogradski tango susret

Beogradski tango susret (Belgrade Tango Encuentro), internacionalni festival argentinskog tanga, jedan od najvećih festivala te vrste u Evropi, održaće se po šesti put u Beogradu, od 15. do 20. aprila. Organizator festivala je Institut Tango Natural.

I ove godine najavljen je bogat program uz mnogobrojne umetnike i goste iz 48 zemalja sveta. O značaju koji festival ima u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada, a i cele zemlje, govori činjenica da već pet godina ovim povodom u Beograd dolazi više od 500 stranih gostiju, dok se u najnovijem izdanju očekuje se još veći broj učesnika.

Posebnu pažnju ove godine organizatori posvećuju besplatnim događajima otvorenim za sve zainteresovane građane.

Besplatni časovi, koncerti i plesne radionice održaće se od 16. do 18. aprila u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Pomenuti programi su namenjeni publici svih generacija. Zainteresovani građani moći će da prisustvuju velikom javnom tango času koji će voditi zvezde argentinskog tanga: Ivan Terazas i Sara Grdan, 16. aprila, četvrtak, s početkom u 20 časova. „Tanguango“ orkestar Instituta Tango Natural, uz specijalnog gosta Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Airesa, za publiku će prirediti koncert u petak, 17. aprila u 21 čas.

Prvi put ove godine program festivala prilagođen je i najmlađima – oni će moći da prisustvuju nastupu devojčica koje već dve godine pohađaju Baletango plesni program ITN-a, ali i da učestvuju u času Baletango plesa za decu, u subota 18. aprila, u 20 časova.

Kada je reč o događajima posvećenim domaćim i inostranim plesačima i plesačicama, ovogodišnji festival donosi pravi tango-maraton, što znači da će se tango plesati neprekidno, danju i noću.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Pored plesnih radionica koje će voditi najpoznatiji argentinski tango plesači, velikih plesnih večeri – milongi, učesnici festivala će moći da plešu i tokom dana, kao i na after party milongama, i to na četiri različite lokacije: Studentski kulturni Centar, Mikser House, Teatar 78, Centar za razvoj argentinskog tanga.

Za vreme festivala posetioci će moći da uživaju u enterijerima posebno uređenim za ovaj događaj, tango kafeu, predavanjima o tango kulturi i muzici, kao i u izložbi poznatih brendova iz sveta tango mode, a večernje milonge će okupiti oko 800 plesača i plesačica iz celog sveta koji će prisustvovati spektakularnim nastupima najvećih tango umetnika današnjice.

Učesnici Beogradskog tango susreta ove godine biće najveće zvezde argentinskog tanga koje dolaze iz srca Buenos Airesa i to: našoj publici već poznati svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, ali i legendarni Horacio Godoi kojeg prati nova partnerka, Sesilia Bera.

Po prvi put u Beogradu pred publikom će nastupiti i Fernando Sančez i Ariadna Naveira, jedni od najtraženijih tango učitelja i performera, dok će svojim muzičkim odabirima atmosferu bojiti i poznati tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.

Očekuje se da će ovaj događaj doprineti rastu već nadaleko poznate beogradske tango zajednice koja svojom brojnošću i kvalitetom parira tango zajednicama najvećih svetskih gradova.