Screen shot 2014 05 06 at 10.59.30

Biser arhitekture: Nasir al-mulk

Skorašnje saznanje o zadivljujućoj džamiji Nasir al-mulk potpuno fascinirana. Naime radi se o nedovoljno poznatom biseru islamske arhitekture, džamiji koja svojim posetiocima nudi nesvakidašnje iskustvo. Po tumačenju mnogih, džamija Nasir al-mulk predstavlja jednu od najlepših džamija na svetu, a ono što je odlikuje je tajna koju nosi među svojim zidovima.

Sedište Nasir al-mulk-a je grad Širaz, koji se nalazi u Iranu. Period gradnje je trajao od 1876. do 1888. tokom vladavine monarhije Kadžar, a za njenu izgradnju zaslužni su Muhamed Hasanu-e-Memar i Muhamed Reza Kashi Paz-e-Shiraz. Naizgled je kao i sve ostale džamije. Spoljna fasada ništa ne odaje.

Međutim prava magija se dešava unutra sa prvim zracima sunca. Specifičnost čine prozori koji su ukrašeni vitražom u duginim bojama, dok su unutrašnji zidovi prekriveni šarenim pločicama koje su ručno oslikane, a podovi persijskim tepisima. Na očigled izabranih, igra boja oživljava tek ujutru, gde imamo potpuni preobražaj unutrašnjeg prostora, a sve upravo zbog brojnih vitraža i sunčeve svetlosti. Kako je negde zapisano: ova džamija postaje pravi kaleidoskop u kome svjetlost pleše po zidovima.

Ova priča me je navela da dodatno promislim o bojama, njihovom uticaju, značenju, snazi i moći. Šta sve ustvari znamo o njima, koliko nam znače i koliki je ustvari njihov uticaj.

Naime živimo u svetu boja, kako kroz prirodna dobra, tako i kroz ljudske tvorevine. Neminovno one su svuda oko nas i svojim opojnim fuidima utiču na nas. Okruženi smo njihovim širokim spektrom, i neprestano komuniciramo sa njima nekim nemuštim jezikom. Boje su oduvek imale značajnu ulogu, kao i svoju simboliku u različitim kulturama. Korišćene su da se njima iskažu osećanja, definiše status, dočara odredjena predstava… A samo njihovo značenje zavisi od okruženja i kulturoloških shvatanja. One su moćni simboli, tako da su i religije kroz svoje postojanje takodje uvažile njihovo značenje i utvrdile njihovu simboliku.

Čovečanstvo kroz svoju istoriju simbolizuje boje na mnoge načine. Doživljaj kvaliteta svetla je potpuno ličan i kao takav inspiriše fantaziju, što vidimo kroz različite ljudske tvorevine, kao i kroz ovu dzamiju.

Ono što je karakteristično za boje je i to da se one ne ograničavaju samo na fizički aspekt, one se koriste i u meditaciji, vide u snovima, vizualizuju pri razlicitim duhovnim tehnikama…. I na kraju svega, upravo unutrašnjost džamije Nasir Al-Mulk oduzima dah svojom lepotom, i samim njenim prisustvom se doživljava posebno iskustvo. Kažu da zakoračiti u ovu džamiju je kao zakoračiti u kaleidoskop boja. A opet kaleidoskop poznat svakom detetu nosi svoja magična svojstva.

Sve ovo podseća na neku fantaziju, tajnu dostupnu samo odabranima, deo sna. Carstvo opsene počinje ulaskom u ovu džamiju, osvaja bez ostatka, i neizbežno je stanje opčinjenosti. Ustvari boje i čarobna igra svetlosti, postaju više od informacije, zalaze u domen svih čula, i doživljaj biva potpun.

foto: YouTube screenshot