rukovanje

Snažan stisak ruke “obećava” dug život

Ako spadate u onu grupu ljudi, koja se prilikom upoznavanja ne ustručava da pokaže kako ima snažan stisak ruke i u stanju ste da balansirate na jednoj nozi sa zatvorenim očima pola minuta, to samo znači da ćete imati zdrav i dug život.

Da li postoji razlika između mlakog i snažnog stiska ruku?

Kažu da se stisak ruke ne može naučiti. Kako naučimo da se rukujemo od malih nogu, tu naviku ćemo negovati do najstarijih dana.

Do sada smo naučili da su osobe sa čvrstim stiskom ruke jakog i odlučnog karaktera ali odnedavno i da će iste imati sjajne prilike za dug i zdrav život.

Nedavna istraživanja sprovedena u Londonu su pokazala da ljudi srednjih godina, koji imaju snažan stisak ruke i mogućnost da kao “momčići” poskoče sa stolice i balansiraju na jednoj nozi oko tridesetak sekundi, imaju šanse da prožive još mnoge srećne godine.

Studija je obuhvatila preko dve hiljade muškaraca i žena, koji su bili starosti oko pedesete godine. Pojedinci koji nisu imali problem sa balansiranjem i koji su jako stiskali ruke, pokazali su da su u odličnoj fizičkoj kondiciji, da pate od manjih hroničnih tegoba i imaju zdrave stilove života.

Istraživanja su takođe pokazala da je jak stisak ruke povezan sa većom zapreminom mozga ali i mnoge bolje performanse na kognitivnim testovima.

Sve se svodi na to, da zdravim navikama i redovnim fizičkim aktivnostima ne dozvoljavamo da nam se telo i duh preda, već grabimo napred.

Krupnim koracima ka dugom i ispunjenom životu. Baš kako bi i trebalo.

foto:freedigitalphotos.net