šolja

Kafa popijena iz plave šolje slađa i ukusnija

Miris je isti ali ste primetili da vam je u poslednje vreme kafa gorča nego što ste želeli? Sve radite prema ustaljenom protokolu i opet isto? Možda je pravo vreme da kupite plavu šolju jer će ukus kafe iz ove lepotice biti ukusniji i slađi! Otkrijte zašto.

Pored toga što boje značajno utiču na raspoloženje pojedinaca, efekat boje takođe bitno utiče na percepciju ukusa pa je utvrđeno da je aroma kafe najukusnija kada se konzumira iz plave šolje.

Istraživanja koja su sprovedna u Australiji i Velikoj Britaniji su pokazala da je ukus kafe drugačiji ako se konzumira iz raznobojnih šolja.

Prilikom ovog eksperimenta je učestvovalo preko tridesetak volontera i ljubitelja kafe. Napitak im je ponuđen u tri različite bolje šolje: bela, transparenta i plava.

Ako konzument poželi da pije kafu iz braon šolje, ukus najomiljenijeg napitka će biti gorak, dok pijuckanje kafice iz plave šolje čini ukus divan, bez potrebe za šećerom.

Da boje „može“ da promeni ukus hrane i piće dokazano je i serviranom poslasticom koja se sastojala od musa sa ukusom jagode serviranoj na belom tanjiru i crnom. Krajnji rezultat je bio da je slatkiš serviran na belom tanjiru za oko petnaestak procenata bio slađi od istog koji je serviran na crnom tanjiru.

Naučnici smatraju da su tamne boje povezane sa gorčinom, pa otuda i ubeđenje da je kafa gorka iz braon šolje.

Da li već imate plavu šolju ili ste pristalica gorke kafe?

foto: freedigitalphotos.net