iPhone – čuvar kože

Nova aplikacija pomaže u otkrivanju malignih promena kože

Grupa naučnika je u saradnji sa dermatolozima i matematičarima, osmislila novu aplikaciju za iPhone. Ideja im je bila da se jednostvanim fotografisanjem ustanove promene na koži kako bi se sprečio karcinom…

Pomoću ove aplikacije skenira se površina kože, koja nas odmah obaveštava o svim sumnjivim promenama. Veoma precizno meri radijuse uz pomoć patentiranog algoritma, čime se dosta pouzdano može na vreme alarmirati o oštećenjima tkiva.

„Skin scan”aplikacija je buduće dijagnostičko sredstvo, iako mu za sada to nije prava namena. Naime, lekari i naučnici su je razvili kako bi opomenuli korisnike i podigli im svest o mogućim posledicama raka kože i tako blagovremeno spasili mnoge živote.

„Skin scan” aplikacija može se nabaviti u Apple-ovim prodavnicama po promotivnoj ceni od 4, 99 evra.

Postoji još jedna naprava zahvaljujući kojoj iPhone postaje lični dermatolog. Hendiskop (handyscope) je digitalni, ručni dermatoskop koji se na tržištu pojavio u februaru ove godine. Novi alat dizajniran je uglavnom za profesionalnu upotrebu, ali se po potrebi može upotrebljavati i kod kuće. Priključenjem na iPhone, detektuje da li je mladež na koži kancerogen. Fotografije se mogu proslediti lekaru specijalisti, koji će postaviti konačnu dijagnozu.