Kiša na kojoj nećete pokisnuti

Tamo gde ste vi, nema kiše

Kada god pada kiša, može se desiti da pokisnemo, delimično ili potpuno. Da ne bismo bili mokri do kože, ponekad na pomognu kišobrani ili kabanice. Ali kako bi izgledalo kada nas kiša uopšte ne bi dotakla dok se šetate na kiši?

U zavisnosti od godišnjeg doba, kiša može biti hladna, topla, prijatna i osvežavajuća ili dosadna i sumorna. Nekada je to idealno vreme za šetnju ali najčešće nam se tada ne izlazi napolje, kako ne bismo pokisli. Ali zar ne bi bilo idealno da smo u mogućnosti da možemo da se šetamo i po takvom vremenu, a da pritom ne pokisnemo, uopšte?

Upravo ovakav doživljaj može se osetiti u “Sobi kiše”, dizajnerskoj instalaciji grupe “Random International. U ovoj virtuelnoj sobi, kiša pada konstantno i ravnomerno svuda po njoj – osim tamo gde ste vi! Osim što je mehanizam za stvaranje kiše vrlo bitan deo ovog sistema, najviše pažnje privlači sistem koji omogućava da posetioci ostanu suvi, iako svuda oko njih pada kiša.

Na prvi pogled, reklo bi se da je u pitanju sistem koji prepoznaje vaš korak tj. poziciju i na taj način “isključuje” kišu iznad vas, ali u pitanju je mnogo napredniji sistem. U stvari, osim što se iznad vas nalaze prskalice za vodu, ukoliko dobro osmotrite primetićete i komplet specijalnih kamera. Zadatak ovih kamera nije da beleži vaše reakcije na ono što vidite, već da stvara vašu 3D sliku i na taj način “javi” sistemu da vas “zaštiti” od kiše.

Koliko je ova instalacija uspešna, može se zaključiti iz podatka da posetioci podjednako uživaju i da budu deo same instalacije, ali i da posmatraju druge kako nekisnu.