muzika na pvc cevima
muzika na pvc cevima

Muzika na PVC cevima

Neobični instrumenti Blue Men Grupe

Nesvakidašnji perkusionisti u plavim lateks kapama i sa plavim maskama od masne boje, sviraju na PVC cevima…

Blue Men Group je organizacija koja se bavi pozorišnom i koncertnom muzikom. Celu ideju je započeo trio Blue Men još 1987. godine u Njujorku, kao svoj andregraund muzički projekat. Tri umetnika, koji komponuju i izvode muziku na PVC cevima, Fil Stanton, Kris Vink i Met Goldman su ljudi u plavom.

Ovi neobični umetnici imaju i još neobičniji izgled i ponašanje na sceni. Na glavi imaju plavu lateks masku koja im skriva kosu i uši. Lice im je pokriveno masnom plavom bojom. Poput malih zelenih, ovi plavci komuniciraju bez reči, preko intenzivnog kontakta očima. Nemaju upečatljive izraze na licu, osim što ponekad pokažu iznenađenje, čuđenje ili razočaranje. Imaju i svoj pozdrav plavih ljudi. Široko raširenih ruku u vazduhu, simbolično pozivaju sve ljude da se sa njima jednako indentifikuju bez predrasuda i stereotipa. Njihov koncert ima poseban pozorišni kvalitet, jer neki momenti nastaju spontano prema reakciji publike. Tako da je svaki nastup poseban. Koriste različite medije i elemente. Sviraju, slikaju i imaju komičarske trenutke. Po silasku sa scene i dalje ostaju pod maskama i u svojim ulogama. Ne progovarajući ni reč, ostavljaju autograme otiskom plave farbe.

Momci iz originalne postave su započeli celu priču pre 23 godine. Želeli su da urade nešto sasvim novo. Jedan od njih je bio perkusionista, drugi glumac dok je treći bio programer. Spojilo ih je interesovanje prema modernoj umetnosti i želja da budu drugačiji. Tako da su odlučili da se ofarbaju u plavo. Prvo su nastupali sa manjim tačkama koje su kasnije prerasle u prave nastupe. Devedesetih su se njihovi koncerti zvali Cevi. Izvodili su ih po Americi i Evropi, a sada nastupaju i u Japanu. Kako im je popularnost rasla, ovaj trio je prerastao u Blue Men Group-u, u kojoj sad učestvuje veliki broj muzičara i glumaca. Maske koje nose su im omogućile da različiti izvođači nastupaju pod istim imenom, na različitim mestima, istovremeno.

Plavi su pokrenuli i interaktivni projekat. Naime, Bootyshaker Songmaker, je online poduhvat Blue Men Grupe, gde za svoju kompoziciju traže još jedan instrument, vaš glas.

Njihove nastupe širom sveta publika može videti kao predstave i kao rok koncerte The Complex Rock Tour i Megastar World Tour. Do sada su,van Amerike, gostovali u Berlinu, Beču, Stokholmu i u Tokiju. Izdali su četiri albuma: Audio (1999.), The Complex (2003.), How to be a Megastar Live! (2008.), Canta Conmigo (2008.).

Za one koji vole tvrđi zvuk preporučujemo album How to be a Megastar Live! i The Complex, a ukoliko volite španski dub, poslušajte Canta Conmingo. U međuvremenu pogledajte video Blue Men-a za pesmu I Feel Love u kojoj Anet Stren peva pesmu Done Samers.