loading

Zašto se osećate tako umorno

Manjak životne energije

Popili ste danas nekolko vrsta kapućina, kafa i energetskih napitaka, a i dalje ste jako umorni…

Verovatno je za vaš konstantni umor glavni krivac životni stil u poslednje vreme. Istraživali smo malo i saznali kako da povratite svoj „pucam od energije” životni polet.

Bavite se sportom

Za bilo koju vrstu sporta da se opredelite, osećaćete se bolje već posle nekolko treninga. Vežbanjem se oslobađa veliki broj biohemijskih procesa koji podstiče veću otpornost čitavog organizma i zračićete nekom čudnom energijom. Što više energije uložite u vežbu, dvostuko energije dobijate nazad.

Nemojte preterivati sa kofeinom

Ako vrlo često konzumirate kofein, kako biste bili u stanju da pregurate još jedan ludački dan na poslu, vrlo verovatno da će vaš organizam da postane imun na bilo koju vrstu napitka koja sadrži u sebi kofein. Teško da će vam san dolaziti na oči, a iako padnete u san, to vam nije garant da se nećete budite tokom noći. A ujutru se budite umorni sa osećajem da je preko vas prešlo krdo kamila. Rešenje može da se svede na sledeće: dobra, jaka kafica rano ujuto i možda još jedna negde oko podneva. Nikako ne konzumirajte kofein uveče pred spavanje, jer setite se, morate da ustanete sveži i naspavni.

Doručak je obavezan 

Ovo je jedan od razloga što kažemo da je doručak najvažniji obrok tokom celog dana. To će vam reći i lekar i vaša mama i u pravu su. Uvek odvojite vreme za ovaj dragoceni obrok kada se probudite. Neka bude bogat, karoličan i zdrav. To će vam pomoći da se oko podneva ne raspadnete i dočekate kraj dana zadovoljni.

Oterajte depresiju

Umor je zajednički blizak prijatelj depresiji, koju prate simptomi poput: oslabljenog apetita, naglog mršavljenja ili gojenja, dosade i nezainteresovanosti za seks sa partnerom. Možda bi bilo dobro da započnete režim ishrane koja poboljšava vaše raspoloženje i podstiče vašu uspavanu energiju. Za to neka se pobrine vaš lekar, koji će vam prepisati odgovarajuću ishranu.

Razvijajte vašu energiju na zdrav način

Kako biste povratili davno izgubljenu energiju, najvažine je da: jedete dobro i redovno, spavate dovoljno, a za to je neophodno da se smanji unos kofeina, izbegavate i previše cevčenja alkohola, boravite na svežem vazduhu i ne zaboravite da se bavite sportom!

Ilustracija: Tijana Janković