bundeva

Najukusniji jesenji plodovi

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Dolaskom jeseni, stižu nam divne boje prirode, različiti privlačni mirisi ali i neodoljivi ukusi. Oktobar mesec sa sobom donosi i zdrave zalogaje, koji se često nalaze na mnogim trpezema –  najomiljeniji nama su bundeve i kruške!

Iako meterolozi najavljuju da će ova jesen i zima biti blagi, nije zgoreg da se obezbedimo dodatnim unosom vitamina! Najzdraviji način za to jeste konzumiranje zdravih zalogaja a glavne zvezde jeseni su kruška i bundeva.

Bundeva

Njeno veličanstvo bundeva je odličan primer za to ako tražite šta je pravi simbol jeseni.

Čarobne boje, neodoljivog ukusa, bundeva je jedna od omiljenih jesenjih plodova.

Bundeva je posebna jer u sebi sadrži vitamin K, koji je zaslužan za regulisanje gustine krvi. Bundeva sadrži ugljene hidrate, proteine, minerale poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa i cinka kao i obilje vitamina B grupe (C, E, A).

Danas, bundeva se jede u svim oblicima, pa je neki vole živu, slatku, dinstanu, pečenu, kuvanu ili u obliku soka dok je drugi vole kao čorbu, puter od semenki bundeva, u obliku slatkog, pite, itd. Kako god pogledate, izbor je veliki, a naše je samo da uživamo u ukusu najdivnijeg jesenjeg dara za hladne dane koji nam predstoje.

Kruška

Sladak, primamljiv i sočan ukus, niko se živ ne buni na kruške, one su tako zdrave i ukusne.

Kruška je bogata vitaminom C, sjajnog borca protiv gripa i prehlada. Pored vitamina C, sadrži i minerale kao što su kalijum fosfor. Najviše volimo da je jedemo sirovu ali i obliku kompota, džema, pita, rakije pa tako i čaja, koji je odličan prirodni antibiotik koji pomaže izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Naučno je dokazano da osobe koje redovno konzumiraju kruške, smanjuju rizik od šloga za pedeset dva procenta.

Kruške su nekada nazivane „darom bogova“ a danas su korisno i svestrano voće, savršene za pojedince koji žive brzim tempom.

foto:freedigitalphotos.net