voće

Kapljice zdravlja

Živo najbolje

Da li ste čuli za Norman Vokera? Reč je o čuvenom dijatetičar i prvom sokoterapeutu na svetu. Sokoterapija je opšteprihvaćen proces samoizlečenja. Mnogi ljudi ozbiljno oboleli, uspeli su da ojačaju i zacele organizam…

Sokoterapija je zasnovana na teoriji da najbolje jesti neprerađeno voće i povrće, odnosno živo. Varenje čvrste hrane traje po nekoliko časova, dok sokove, organizam usvaja i posle nekoliko minuta, pri čemu naše telo koristi najmanju energiju. Ceđeni sokovi od svežeg voća i povrća veoma su bitni, jer snabdevaju organizam potrebnim mineralima, aminokiselinama, vitaminima, mineralnim solima, enzimima. Takođe prehranjuju krv i regenerišu tkivo. Sveži sokovi delotvorni su u detoksikaciji organizma. Norman Voker je zahvaljujući sokoterapiji živeo 112 godina. Koji je sok najbolji za vas?

Sok od kupine idealan je protiv prehlade, jer je pun blagotvornih minerala i vitamina. Ima blagoumirujuće dejstvo, utoljava žeđ, osvežava i hrani organizam. Uspešan je i u regulaciji povišene temperature. Kada pomešate sok od kupine i nara, dobićete napitak koji vam pomaže kod zapaljinskih procesa u crevima. Koktel od kupine i crnog luka leči ateriosklerozu.

Sok od šljiva je idealan kod onih koji nemaju apetit. On sadrži 17 odsto šećera, organske kiseline, pektine, vitamine C, B, B1, B2 i karoten. Pored toga što pokreće apetit, pospešuje i mokrenje, poboljšava varenje, čisti creva, a koristan je i kod drugih bubrežnih tegoba.

Kajsiju bije glas da je bolja i od džigerice. Verovali ili ne, zaista je tako. Kajsije su pune raznih voćnih kiselina, zatim karotena, gvožđa, vitamina A, B1, B2 i C, a sadrže i srebro, kao i mineralne soli. Odlične su i protiv kašlja i podizanja imuniteta. Činjenica je da100 g ceđenog soka od kajsija ima istu količinu gvožđa kao 250 g džigerice, zato je ovo voće idealno za popravljanje krvne slike. Preporučuje se kardiovaskularnim bolesnicima.

Breskve su preporučljive posle masnog jela. Sok od breskve ima visok sadržaj šećera, 15 odsto, kao i organskih kiselina, etarskih ulja, a sadrži i vitamine A i C. Odličan je u držanju dijete i preporučuje se kod želudačnih i crevnih bolesti. Omogućava brzo varenje nesvarljive i masne hrane. Pa, ako ste skloni bogatom mrsu, prva stavka u jutarnjoj nabavci, neka budu breskve.

Svi dobro znamo da su jabuke dobre za varenje. Sok od jabuke sadrži belančevine, masti, celulozu, bezazotne aktivne materije, jabukovnu, vinsku i limunsku kiselinu. Takođe sadrži vitamine C, B i A, mineralne soli i mnogo gvožđa. Blagotvoran je za srce, pomaže u lečenju prehlade i malokrvnosti, olakšava kašalj. Pije se jedna čaša, tri do četiri puta na dan. Možete da ga pijete pre i posle jela, a neka vam ova navika bude svakodnevna u što dužem vremenskom periodu. Sok od rendanih jabuka pomaže u lečenju dijareje, sprečava dehidrataciju.

Sok od jabuka nije za one koji su skloni gastritisu, jer jabučna kiselina može da izazove tegobe. Ipak, ako ga razredite, sasvim ste bezbedni i možete da ga pijete dva do tri puta na dan, tokom dve nedelje.

Pomorandže sadrže zdrav šećer fruktozu, organske kiseline, soli, celulozu i dijetna vlakna. A od vitamina tu su A1, B1, B2 i C. Preporučuje se da ovaj sok pijete preko cele godine, jer je idealan za jačanje kose i noktiju. Najbolje je ako ga kombinujete sa sokovima drugih citrusa, jer kao koktel podiže imunološki sistem. Ovaj sok se koristi za lečenje rana i čireva, koji ne mogu da zarastu lako. Može se piti nerazređen i kao takav pije se tri puta po pola čaše pre jela, a razređen po čašu, tri puta na dan, takođe pre jela.

Nije svejedno koje sokove pijete. Oni koji imaju pojačanu kiselinu, nisu za ljude koji imaju čir. Zato vodite računa. Sok od kajsije se ne preporučuje gojaznim osobama, čirašima, dijabetičarima, jer izazivaju nadimanje. Sok od breskve sadrži purin pa se ne preporučuje osobama obolelim od kostobolje. Imajte na umu da posle soka od citrusa, treba popiti vodu, jer sadrže čitav niz organskih kiselina, koje oštećuju zube.

Za kvalitetan sok potrebno je da odaberete nenagnječene plodove bez tačkica. Voće operite dobro u hladnoj vodi, a peteljke i semenke odstranite. Posuda u kojoj ćete držati napitak, mora da bude otporna na pojačano dejstvo kiselina, kojih sok ima u velikim količinama. Sokovnik takođe mora da bude napravljen od nerđajućeg čelika. U protivnom će tečnost odmah potamneti i izgubiti svoja lekovita dejstva. Poželjno je da ne dodajete šećer. Trebalo biste da sok popijete odmah nakon pripreme ili najviše u roku od dva sata. Ceđenjem svežih, prirodnih plodova, postajemo zdraviji i snažniji.