usne

Napravite same svoj lip balsam

Prirodna nega usana-domaća „grožđana mast

Preduslov za lepotu tela jeste pravilna nega. Tokom dugih zimskih dana koža lica nam je bila izložena hladnoći i vetru, te je treba osvežiti i vratiti joj vitalan, zdrav i lep izgled…

Usne najviše stradaju ukoliko ih pravilno ne negujemo i štitimo. Nema tog ruža koji može da sakrije oštećenja na usnama, ispucane brazde, debele naslage i rane. U ovom slučaju šminka će samo još više naglasiti nedostatke i naš nemar.

Da bi spremno dočekale leto i naravno sunce, usne treba adekvatno negovati. Izumrle ćelije koje se natalože na usnama se lako skidaju pilingom. Nakon umivanja, protrljajte usne pamučnom rukavicom ili frotirskim peškirom. Usne će postati rumene i nežne. Za savršen efekat mažite ih dva do tri put dnevno balzamom koji možete i same da napravite.

Balzam od meda

Na tihoj vatri rastopite oko pet kašika pčelinjeg voska. Dok se vosak topi dodajte dve kašike meda i mešajte bez prestanka. U ovu smesu dodajte par kapi maslinovog ulja. Naravno, možete dodati propolis, kakao buter, i ostala ulja bogata vitaminom E.

Vosak će štititi vaše usne i poslužiće kao osnova balzama. Med hrani usne i daje joj nežnu teksturu.

Balzam od kokosa

Na pari istopite 4 g pčelinjeg voska. Kada je vosak potpuno otopljen u ovu bazu dodajte 12 g kokosovog ulja, i na kraju možete sve to oplemeniti eteričnim uljem narandže. Sve dobro sjedinite, sipajte u keramičku posudu ili u stare plastične kutijice od grožđane masti i ostavite da se stegne.

Balzam od crne čokolade

Izlomite pčelinji vosak na komade, te ga istopite na pari. U tečni vosak potom dodajte 2 kašike maslinovog ulja, i dve kašičice narendane crne čokolade za kuvanje.Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite kako buter, obavezno ga dodajte u ovu smesu kao i kapsulu vitamina E, koja se kupuje u apoteci. Rasporedite pripremljenu smesu u kutijice i stavite u frižider da se stegne.

Čokolada je izvrstan antioksidans, koji odlaže znakove starenja. Tretiranje čokoladnom kozmetikom je blagotvorno za kožu i usne, jer postaju mekše i sjajnije.
Vodite računa da vam balzami ne budu previše slatki! Primamljivi mirisi, poput onog od jagode, teraju vas da češće oblizujete usne. Kada se koža naizmenično vlaži i suši, ona puca i isušuje se, a delotvornost grožđane masti se umanjuje.

Bezbrojne su kombinacije eteričnih ulja i voska kako bi napravili idealan balzam. Možete koristiti razna ulja, ruže, kantariona, žalfije, lavande, kokosa, jojobe, masline… Kombinovati ih sa voćem, cvećem, čokoladom… Istražujte i zabavite se. Mašti na volju, melem na usnama!

Iustracija: Tijana Janković