pametna odeća budućnosti

Pametna odeća budućnosti

Moderna tehnologija u službi mode

Na Umetničkom koledžu Merilendskog instituta, našli su se neobični modni eksponati. Haljine, košulje, pantalone, kaputi, po kroju i stilu sasvim obični, ali po osobinama tekstila potpuno revolucionarni…

Reč je o odeći koja može da nam smanjuje nivo stresa ili da menja boju u zavisnosti od našeg raspoloženja.

Metju Reding, jedan od mladih kreatora, predstavio je svoju inovaciju, venčanicu u koju su utkani vodootporni mikroprocesori.

Njegova koleginica Veronika Olsen, kreirala je jaknu, koja reaguje na nivo stresa onoga ko je nosi. „Programirala sam procesor, koji, kada telo bude preplavljeno stresnim uticajima, aktivira uređaj koji pušta relaksirajuću muziku preko slušalica.”

Profesorka na odseku za tekstil, Anet Kauenberg, pokrenula je pre par godina radionicu za istraživanje pametnih tkanina, pokušavajući da objedini moderna tehnološka dostignuća sa tradicionalnom izradom odeće. „ Mislim da je to budućnost. Svi znamo da su tehnologija i uređaji sve minijaturniji, sve fleksibilniji i da ih je moguće integrisati sa tkaninom. To je ogroman napredak u spoju tehnologije, mode i umetnosti.”

Tabor Baranti, došao je na ideju da kreira odeću koja menja boju. „Dinamično je, pa ako danas poželite da imate crvenu odeću programiranjem mikroprocesora možete da je promenite iz zelene u crvenu”, kaže Tabor.

Na izložbi su se još našle svetleća kožna jakna sa svetlećim diodama kao i „performans odeća”, koja emituje muziku.

„Sve što su studenti do sada uradili su prototipi i za sada su još u toj fazi”, rekla je profesorka Kauenberg, koja veruje da je ovo tek početak jedne revolucije u industriji mode.

Foto: Tijana Janković