Danci uvek spremni za plivanje

Danci uvek spremni za plivanje

Zašto čekati leto

Pripremila Tijana Janković

Hladna zima može da nas inspiriše da maštamo o toplijim krajevima i da sa nestrpljenjem očekujemo leto. To nije slučaj i sa Dancima. Oni se već uveliko kupaju u vodi pod ledom….

Odeveni u kupaće kostime, na zimskom vetru, strpljivo čekaju na svoj red da zarone u ledom prekrivenu vodu. Njima nije hladno, već im ova zimska rekreacija izuzetno prija. Neki od njih se i “sunčaju” na zimskom suncu.

Oko kupališta se nalaze brojne saune. Nakon plivanja, oni odlaze da se ugreju na visokim saunskim temperaturama. Tako zagrejani uživaju sedeći napolju u kupaćim kostimima. Zimski kupači kažu da se nikada nisu prehladili. Takođe, tvrde i da kad jednom probate ledenu vodu, želećete da plivate u njoj uvek. Za njih je zimsko plivanje i svojevrsno opuštanje.

Danska ima oko 20 hiljada zimskih kupača. Voda njihove luke u Kopenhagenu je, kako kažu, dobrog kvaliteta, pa je sezona plivanja tokom cele godine.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Ovaj nesvakidašnji zimski sport je nešto za šta bi se malo ljudi sa naših prostora odlučilo. Ipak, danski entuzijasti nam pokazuju koliko je ljudsko telo zapravo izdržljivo i koliko je sposobno da se prilagodi različitim vremenskim i životnim uslovima.

Tradicija plivanja u ledenoj vodi prisutna je u Rusiji, Estoniji, Norveškoj, Finskoj, Litvaniji… I oni zimsko plivanje kobinjuju sa saunom, kao način da se oslobode stresa. Kod nas, u januaru mesecu, tradicionalno se održava plivanje za Časni krst. Učesnici bi trebalo da preplivaju 33 metara, što simbolizuje Isusove godine. Na ovaj način se u mnogim mestima u Srbiji obeležava Bogojavljenje.

Oni koji praktikuju zimsko plivanje veruju da im ova aktivnost jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i seksualni život, sagoreva kalorije…