grožđe

Lepe i negovane uz pomoć grožđa       

Plodovi jeseni su bogati hranljivim sastojcima koji pozitivno utiču na naše zdravlje. Odlični su antioksidansi te osim na trpezi mogu da se nađu i kao osnova za negu kože. Grožđe je bogato mineralima -magnezijumom, fosforom, kalcijumom i natrijumom, kao i vitaminima – A, B, C i E. Grozdovi su puni nezasićenih masnih i voćnih kiselina. Ovo voće dezinfikuje, sužava pore i uspešno podmlađuje kožu lica. Kozmetička industrija uveliko bazira svoje preparate na ovom čudotvornom voću.

Grožđani piling za kožu

Kako bi koža dugo bila mlada i zdrava, uklonite mrtve ćelije sa površine. Izgnječite sedam grozdova i pomešajte sa kašikom mekinja ili palentom. Na vlažno lice nanesite smesu i masirajte lice  nežnim, kružnim pokretima. Nakon dva minuta isperite mlakom vodom. Koža će biti blistavija i čistija.

Maska za problematičnu kožu

Nečista koža puna mitesera i bubuljica uspešno se tretira sa smesom od sedam zgnječenih grozdova pomešanih sa kašikom zobenih pahuljica. Neka maska deluje na licu 15 minuta. Isprati mlakom vodom.

Maska protiv proširenih pora i tragova umora

Belo grožđe (oko 100 g) izgnječite. Tufere natopljene u sok ravnomerno rasporedite po čelu, nosu, obrazima i bradi. Neka oblog stoji na licu oko 20 minuta, koliko je potrebno da hranljivi sastojci prodru u kožu. Lice isperite mlakom vodom.

Hranljiva maska za sve tipove kože

U umućeno jaje dodajte tri kašike mleka, oko desetak zgnječenih zrna grožđa i sok od pola limuna. Smesu nanesite na lice i ostavite da deluje oko pola sata, potom se umijte mlakom vodom. Ova maska je fantastična za „peglanje“ sitnih bora oko očiju, nosa i usta. Posle samo nekoliko tretmana rezultati su vidljivi, koža je čistija, odmornija i podmlađena.

foto:freedigitalphotos.net